Het is de laatste jaren steeds belangrijker aan het worden: duurzaamheid. Ook in je tuin kun je milieubewuste keuzes maken. Zo is een tuin vol groen bijvoorbeeld duurzamer dan een tuin met veel verharding. Benieuwd hoe jij een duurzame tuin kan creëren? Tuinontwerper Gienus Reurink van hoveniersbedrijf Snoek Puur Groen geeft je graag tips.

Met 25 jaar ervaring als tuinontwerper weet Gienus als geen ander hoe hij een mooie, duurzame tuin kan creëren. Duurzame materialen, hergebruik en biodiversiteit komen terug in ieder project, en als het even kan ook het opvangen van regenwater. Gienus geeft je graag tips hoe ook jij een duurzame tuin kan creëren.

Duurzame tuin als je weinig plekt hebt

Hoe klein jouw tuin ook is, je kan altijd wel een plek vinden voor een (niet al te grote) boom. Een boom geeft je een fijne schaduwplek in de zomer zodat je tuin minder snel opwarmt. Daarnaast zorgen bomen voor zuurstof en absorberen ze CO². In een duurzame tuin is een boom een mooie aanvulling.

Beplanting en verharding

In een duurzame tuin bestaat het grootste deel van je tuin, minimaal twee derde, uit planten. Maximaal een derde van een duurzame tuin bestaat uit bestrating. Het voordeel van meer groen in je tuin is dat het regenwater goed kan wegzakken in de bodem. Ook in een kleine tuin is het daarom belangrijk om planten neer te zetten.

Bovendien is een duurzame tuin met veel groen in de zomer ook een stuk koeler dan een tuin vol tegels. De bestrating in je tuin absorbeert de warmte en straalt deze in de avond weer uit, waardoor je tuin dus warmer wordt.

Regenwater opvangen in een regenton

Dieren in de tuin

Door water in je tuin trek je dieren aan. Dat kan met een vijver, maar ook een ingegraven speciekuip gevuld met water en eventueel waterplanten is al voldoende. Heb je geen plek voor een vijver of minivijver? Door een grote vogeldrinkschaal neer te zetten kun je naast vogels ook libellen naar je duurzame tuin lokken.

Regenwater opvangen

Een regenton of een andere methode om regenwater op te vangen is onmisbaar in de tuin. Op die manier bespaar je een hoop water.

Tijdens sommige hoosbuien valt er echter meer regenwater dan je regenton aan zal kunnen. In het ontwerp voor je duurzame tuin kun je daar rekening mee houden. Maak bijvoorbeeld een pad van staptegels in plaats van tegels. Dan kan het water beter wegzakken in de grond.

Duurzame tuin pad

Hergebruik van materialen

Hergebruik en tweedehands materialen staan centraal in een duurzame tuin. Is het toch nodig om nieuwe materialen te kopen? Kies dan duurzame opties, zoals tamme kastanjehout, cortenstaal of inlands douglashout.

Erfafscheiding

Ook bij de keuze van je erfafscheiding kun je letten op het milieu. Kies bij voorkeur voor een haag. Met een haag haal je fijnstof uit de lucht en creëer je een fijne broedplaats voor vogels. Plaats je liever een schutting? Laat klimplanten langs je schutting omhoog klimmen voor meer groen. Laat bijvoorbeeld slingerende klimplanten, zoals blauweregen, clematis of Akebia quinata langs staaldraad (bevestigd met afstandhouders) omhoog klimmen.

 

Dit artikel is afkomstig uit Groener Wonen magazine 02 2020, waarin je nog meer tips voor een duurzame tuin en het complete interview met tuinontwerper Gienus Reurink leest. Bestel jouw exemplaar via Vipwinkel.nl.