Wil jij een mooie tuin het gehele jaar door? Dan staat er wel aardig wat voor je te doen. Vooral als je tuin een puinhoop is, is er nog veel dat je moet doen. In dit artikel leggen we een aantal tips uit die je kunnen helpen met het onderhoud van je tuin.

Verwijder het onkruid en snoei de planten

Wat al veel helpt in een tuin is het verwijderen van onkruid. Onkruid zijn planten die groeien waar ze niet horen. Daarom moeten ze verwijdert worden. Dit kan je met de hand doen of met een onkruidverwijdering middel. Het laatste is echter schadelijk voor plant, dier en mens. Ga er dus voorzichtig mee om.

Naast het onkruid hoor je ook je planten tweemaals per jaar te snoeien. Door ze te snoeien geef je ze de kans om opnieuw te bloeien voor de lente en ga je het woekeren tegen. Een aantal planten staan bekend om het woekeren. Snoei deze planten dus extra kort!

Vergeet niet je plantenbed en bloembed te verversen voor de lente

Om optimaal van je planten en bloemen te genieten hebben ze onderhoud nodig. Dit betekent dat je eens per jaar het plantenbed en bloembed moet verversen met mestgrond potgrond. Hiervoor kan je universele mestgrond of potgrond gebruiken die je bij tuincentra haalt. Tevens is het handig om extra meststoffen toe te voegen aan het plantenbed en bloembed. Zo zitten er extra stoffen in de grond die de plant nodig heeft om te langdurig te overleven.

Behandel het hout in de tuin

Als je houten meubels hebt, een houten schutting of een houten hek dan is het belangrijk dat je eens per jaar het hout behandelt. Dit doe je door het te schuren en te beitsen of te schilderen. Doe je dit niet dan gaat het hout rotten en zal je het sneller moeten vervangen, terwijl het langer mee kan gaan. De beits of verf zorgt er namelijk voor dat het hout niet aangetast wordt door de elementen van het weer.

Lees meer  Populaire siergrassen voor in de tuin!

Hark de bladeren altijd weg

Ook het harken van bladeren is belangrijk voor je tuin onderhoud. Gevallen bladeren gaan namelijk rotten tot ze niet meer bestaan. Dit rotten kan nadelig zijn voor de grond van je tuin. Bij teveel bladeren kan er schimmel ontstaan die beschadigend kan zijn voor je planten en bloemen. Tevens laten rottende bladeren afdrukken achter op eventuele tegels in de tuin. Dit kan je alleen weghalen door met een hogedrukreiniger de tegels schoon te maken. Hark daarom de bladeren weg!