Als er één plant is die meer seizoenen mooi is, dan is het de Japanse kornoelje wel. Het hele Cornus-geslacht bárst van de ‘meer-seizoenen-mooi’-kandidaten, maar Cornus kousa spant de kroon. Deze heester is écht twaalf maanden per jaar mooi.
Japanse kornoelje (Cornus kousa) door de seizoenen
De eerste voorstelling vindt plaats in mei-juni als deze kornoelje bloeit. Het groene bolletje in het midden is de eigenlijke bloem, maar die valt niet zo op. Het zijn de grote schutbladeren die de aandacht trekken. Na de bloei worden er meestal veel vruchten gevormd. De zon moet hiervoor wel een beetje meewerken. De framboosachtige vruchten kleuren vervolgens rozerood en blijven tot het najaar aan de plant. In de herfst speelt Cornus kousa nog één keer de hoofdrol als de bladeren spectaculair oranjerood tot wijnrood kleuren.
Snoeien?
Cornus kousa vormt van nature een heel sierlijk, gelaagd takkenstelsel. Snoeien is daarom niet aan te raden, dan vermink je hem alleen maar.
Geef de Japanse kornoelje ruimte
Afhankelijk van de cultivar moet je rekening houden met een volwassen breedte van zo’n 3 tot 10 m. De laaghangende kroon maakt het een minder geschikte plant voor langs een pad.
Grondsoort
Een zonnige tot licht beschaduwde standplaats heeft de voorkeur en de grond mag best een tikje zuur zijn. Een wat humeuze, vochthoudende, maar wel goed doorlatende grondsoort is perfect. De Japanse kornoelje verdraagt enige droogte, mits het niet te lang aanhoudt.
Bijzondere cultivars
Voor een grote tuin
De imposantste Japanse koernoelje, Cornus kousa is ongetwijfeld Cornus kousa var. chinensis, die dan niet Japanse, maar Chinese kornoelje genoemd wordt. Deze groeit meer uit als boom; hij wordt groter en breder (zo’n 5-10 m hoog en even breed).
Voor een kleine tuin
Voor een kleine(re) tuin kun je beter kiezen voor de iets minder groeikrachtige vormen. C. kousa ’Teutonia’ wordt wel hoog, maar waaiert niet zo breed uit en neemt daardoor minder ruimte in beslag. De cultivar ’Schmetterling’ doet hetzelfde en bloeit met extra grote bloemen. Cornus kousa ’Satomi’ is een populaire cultivar die bloeit met fraaie zachtroze schutbladeren die dieproze verbloeien. Ook de herfstverkleuring is extra diep bordeauxrood.
Onze kornoelje had alleen het 1e jaar veel bloemen, dit jaar nauwelijks. Ook weinig vruchtjes en nu, in de herfst alleen maar droge bruinige bladeren, niets te zien van scharlaken rood. Wat een teleurstelling! Hoe kan dit, wie weet een mogelijke oorzaak?
Weet iemand of het normaal is dat de Japanse kornoelje na het bloeien veel blad verliest in juni, en de andere bladeren verkleuren? Zo niet, wt kan ik doen om de boom te helpen?
Bent u er al achter waarom de bladeren loslaten? Want bij onze boom verloor hij/zij alle bladeren vorig jaar juni. Treurig gezicht. Dit jaar ineens volop in bloei maar ik zie al weer dode bladeren en takken. Ik denk dat er wantsen zijn, maar weet niet of dat schadelijk is want kan er niets over terug vinden op internet.
Welke variant heeft de grootste vruchten?
Onze kornus kousa geeft enkel witte kleine bloempjes. Ipv grote witte. Hoe zou dit komen?
kunnen de bessen gegeten worden
De bessen zijn inderdaad eetbaar!
Weet iemand waarom onze struiken alleen maar bloemen in de toppen hebben? We hebben ze niet gesnoeid. Wel Heeft ons konijn in de buurt van de struiken haar ‘wc’ bedacht..