Hoe maak je een mooi ontwerp voor een smalle, maar liefst 38 m diepe tuin? Tuinarchitect Stefaan Willems van GreenArchitects maakte een aantrekkelijk ontwerp waarbij de tuin niet in één keer is te overzien. Toch is er zicht op de berging achterin waardoor de diepte behouden blijft. ’s Zomers is de tuin één zee van bloemen.

Tuinarchitect Stefaan Willems: ,,De tuin heb ik opgedeeld in drie delen zonder het zicht op het einde van de tuin te belemmeren. In het eerste deel, dat zichtbaar is vanaf de woning, zorgt een strakke waterpartij voor sfeer en gezelligheid. Het tweede deel is bedoeld om onder dakbomen samen met vrienden te genieten van een aperitief. Het derde deel is de tuinzone waar later een opzetzwembad kan komen; ook is hier de berging en is er ruimte voor kruiden. Via zigzaggende paden ga je naar de drie verschillende zones, lage haagjes hiertussen zorgen voor gezellige geborgenheid. Hoe verder je in de tuin komt hoe hoger de hagen worden, ze lopen op van 60 naar 80, 100 en120 cm. Maar de hagen zijn nu, twee jaar na aanleg, nog niet allemaal op hoogte.”

Tips van de tuinarchitect
1. Een ondiepe spiegelvijver die helemaal in de zon ligt – zoals in deze tuin – kan snel last van algen krijgen. Daarom is hier gekozen voor een 80 cm diepe vijver die tot 60 cm gevuld is met lava in verschillende groottes. Bacteriën in de lava zorgen ervoor dat veel voedingsstoffen verdwijnen, zodat algen minder kans hebben. Om te overleven hebben bacteriën veel zuurstof nodig; de twee decoratieve waterlopen zorgen voor een constante stroming van water waardoor er zuurstof aan het water wordt toegevoegd. Ook zorgen deze waterlopen voor de circulatie binnen het systeem.

Lees meer  Structuur in de wintertuin

2. Het voordeel van grind is dat het makkelijk is te verwerken. Bovendien behoudt het zijn kleur, is het waterdoorlatend en valt de prijs mee.

Tuin
Achtertuin van 6 m breed en 38 m diep, gericht op het westen.

Woning
Volledig gerenoveerde woning in een rij.

Bewoners
Een vrouw met twee opgroeiende dochters.

Wensen
1. Strakke, bloemrijke tuin
2. Tuin die niet in één keer is te overzien
3. Strakke waterpartij
4. Terras onder een bladerdak
5. Berging achterin de tuin

De tuin is aangelegd door Tuinen De Vos.

Details

Soort: Achtertuin
Grootte: Middel (100-500 m2)
Ligging: West

Gegevens ontwerper

GreenArchitects – Stefaan Willems
Lange Meire 36A
9270 Laarne
www.greenarchitects.be