‘Een strakke tuin met veel groen en vooral witbloeiende planten, die ook in de winter aantrekkelijk is en waarin je de seizoenen beleeft.’ Zo beschreven de Tilburgse opdrachtgevers de door hen gewenste tuin.

Om vanuit de woning niet steeds tegen het tuinmeubilair aan te hoeven kijken, werd het terras gesitueerd achter de uitbouw. Hierdoor is er vanuit de woonkamer vrij zicht op de lange, smalle vijver die een prachtige zichtlijn naar achter vormt en die de tuin meer diepte geeft.

Oud-Hollandse betontegels
Om de tuin een eigentijdse uitstraling te geven, is gekozen voor grootformaat oud-Hollandse betontegels. Deze tegels hebben karakter; door de putjes in het oppervlak leeft het iets meer dan gewone betontegels. Voor een warmere uitstraling zijn ze gecombineerd met een hardhouten vlonder van Bangkirai. Ook voor de afwerkrand van het betonmuurtje aan het eind van de vijver zijn oud-Hollandse betontegels gebruikt. In dit muurtje bevinden zich drie rvs-waterlopen.

Om privacy en een gevoel van beschutting te creëren, staan in het vlonderterras twee dakplatanen, terwijl het zicht op de achterburen wordt weggenomen door drie haagbeuken in leivorm. Deze haagbeuken zijn eigenlijk een haag op stam, ze zijn heel strak te knippen waardoor ze echt een scherm vormen. Op den duur vormen ze een mooi massief blok. In het plantenvak onder de haagbeuken is hortensia ’Annabelle’ gecombineerd met de bodembedekker Pachysandra. Als de hortensia’s meer volgroeid zijn, zullen de grote witte bloemen boven het betonnen muurtje uitsteken.

Tuinmuur
Wit bloeiend zijn ook de klimhortensia’s die tegen de tuinmuur naast het terras zijn geplant. Deze klimmers hebben tijd nodig om aan te slaan, maar uiteindelijk zullen ze een groot deel van de muur bedekken. De drie hoge, zwarte potten met rozemarijn vóór het betonmuurtje maken de tuin helemaal af. Omdat alles in deze tuin recht is, is  gekozen voor potten in een organische vorm.

Lees meer  Tuinontwerp: Meeschuiven met de zon

Details

Soort: Achtertuin
Grootte: Klein (<100 m2)
Ligging: Oost|Zuid

Gegevens ontwerper

Abrahams hoverniers
Hakvoortseweg 17
5084 HB Biest-Houtakker
www.janabrahams.nl
info@janabrahams.nl