De winter is een van de beste momenten om de vorm van bladverliezende fruitbomen en struiken te verbeteren; omdat het blad dan van de bomen is, is de structuur van de takken beter zichtbaar, wat heel handig is bij het snoeien!

Snoei fruitbomen tijdens een droge winterse dag. Dus niet tijdens een vorstperiode en ook niet aan het eind van de herfst, de bomen zijn dan nog erg vatbaar voor ziektes.

Snoeien
Knip dunne, sliertige groei en zwakke knoppen aan het eind van de scheuten af: dit stimuleert sterke, gezonde groei in het volgende jaar.

Houd problemen in de gaten
Let op gescheurde of gebroken takken en concurrerende hoofdscheuten, en op verkleuring veroorzaakt door dood of ziek hout. Houd deze problemen in de gaten en grijp waar nodig in. Dit geeft gezonde en beter gevormde bomen en vruchten.

Fors snoeien
Hoe forser je in de winter snoeit, hoe waarschijnlijker het is dat een krachtige hergroei ontstaat, lichte snoei resulteert in een bescheidener groei.

Fruitbomen die je niet in de winter snoeit
Heesters en bomen die in het voorjaar of de vroege zomer over de hele lengte van de stengels bloeien en ook pruimenbomen, die vatbaar zijn voor schimmelziektes snoei je niet in de winter. Pruimen en (sier)kersen kun je het best midden in de zomer snoeien.

Houd de site in de gaten voor meer informatie over het snoeien van fruitbomen!

Lees meer  Planten stekken in september