Fuchsia’s zijn ijzersterke planten die maandenlang bloeien. Fuchsia’s stekken is heel gemakkelijk, hier geven we je een stap-voor-stap handleiding. Zo kun je onderling stekjes uitwisselen, want fuchsia’s zijn er in ongelooflijk veel bloemvormen en kleurcombinaties!
Sommige planten zijn zo gewoon, dat we nauwelijks meer zien hoe mooi ze zijn. Neem nu de fuchsia, de onvolprezen bellenplant. In tegenstelling tot de meeste zomerbloeiers staat deze liever niet in de felle zon maar in de halfschaduw, waar we wat extra kleur vaak goed kunnen gebruiken. Met voldoende water en voeding bloeien ze daar maandenlang. Fuchsia’s zijn er in allerlei verschillende vormen, van slanke verschijningen in kokerrokjes tot dubbelbloemige diva’s in wijd uitstaande baljurken. En de meeste zijn supermakkelijk te stekken!
Stap voor stap fuchsia’s stekken
1. Vul schone potjes met luchtige zaai- en stekgrond. Snij van jonge, niet-bloeiende scheuten stekken van ongeveer zeven cm lengte; laat ze niet uitdrogen.
2. Verwijder met een scherp mes de blaadjes van de onderste stengelhelft. Snij de stengel onder de laagste knoop glad af (te lange stompjes rotten namelijk snel weg).
3. Steek vijf of zes stekjes langs de rand van het potje. Geef water en zet ze onder een kweekkapje, zodat ze niet uitdrogen. Je kunt er ook een plastic zak over spannen, met stokjes als afstandhouder.
4. Zet ze bij 16-18 °C op een lichte plek, maar uit de felle zon. Pot de stekjes apart op als er wortels door het potgat groeien.
5. Top je stek als deze 3 à 4 bladparen heeft, zodat hij zich gaat vertakken. Doe dat later nog een paar keer. Enkelbloemige fuchsia’s bloeien zo’n 8-10 weken nadat je stopt met toppen, dubbelbloemige na 10-12 weken.
6. Geef je fuchsia’s een plekje in de halfschaduw. Giet geregeld water en geef ze af en toe wat mest (in het voorjaar om de veertien dagen, in de zomer elke week). Of gebruik bij het oppotten mestkorrels met langzame afgifte.
Fuchsia doet het goed op het balkon! Bekijk de beste planten voor op het balkon.
Lees ook: Planten stekken in juni
Zijn de wortels niet aangetast door de larven van de taxus kever.
Misschien worden de wortels van de fuchsia opgegeten door de larven van de lapsnuitkever. Die wordt ook wel taxuskever genoemd
ik ben al meer dan 15 jaar met fuchcias aan de slag het stekken liep altijd vlot,
ik stekte jaarlijks 120 stekken 4 per soort zonder probnlemen (amper 1 a 2 stekjes haalden het niet .
de laatste jaren lukt dit niet meer, met wat geluk hou ik van 50 stekjes maar enkele plantjes over ik weet niet wat ik verkeerd doe,
ook mijn potten fuchcias die weelderig groeien en bloeien geven van de een op de andere dag de geest, plots wordt het water niet meer opgenomen (aarde in pot blijft nat) waarna na enkele dagen de plant verwelkt.
wat kan de oorzaak zijn
Zou ik ook wel willen weten, want dit is mij ook overkomen
Kan ik nu nog fuchsia’s stekken
krijg ik dan nog een mooie plant.
Hallo,
kan het hele jaar, je kan hem in de winter ook als kamerplant gebruiken
groet Ad
Ik heb een winterharde fuchia in de volle staan en zou er graag een heg van maken. Wat is beste maand voor het maken van stekken.
kan ik ook in het najaar nu in oktober stekken