Juni is hét moment om stekken te nemen van heesters, kruiden en veel vaste planten. Bewaar je snoeimateriaal en ‘maak’ er moeiteloos nieuwe planten van.

Als je in juni voorjaarsbloeiende heesters gaat snoeien, gooi het snoeiafval dan niet weg, maar zoek de beste toppen eruit en maak er stekken van. Heb je niets te snoeien, dan neem je zelf een paar stekken van je favoriete heesters of kruidachtigen.

Welke planten stekken

Voor het nemen van zomerstekken – dus stekken mét blad – komen vrij veel planten in aanmerking. Het gemakkelijkst te stekken zijn heesters en kruidachtige planten, maar ook veel vaste planten laten zich prima stekken. Phlox en Pelargonium zijn bijvoorbeeld heel gemakkelijk te stekken.

web pelargonium, planten stekken in juni

Heesters stekken

Stekken is de beste methode om heesters als bijvoorbeeld buxus, hortensia’s, Viburnum of Buddleja te vermeerderen. Je kunt zowel kopstekken (de top van een scheut) gebruiken, als stekken zonder top, zolang elke stek maar minimaal twee knopen bevat.


lavendel, planten stekken in juni

Kruiden stekken

Kruiden zoals lavendel, munt en rozemarijn laten zich gemakkelijk stekken. Gebruik bij voorkeur kopstekken. Van munt kun je ook stekken zonder top gebruiken. Bij sommige kruiden, zoals lavendel, gaat het stekken beter als je nog een klein stukje van het oude hout (het verhoute deel van de scheut) aan de stek laat zitten.


fuchsia, planten stekken in juni

Halfheesters

De term halfheesters wordt gebruikt voor planten die niet helemaal tot de heesters gerekend kunnen worden, maar die toch een beetje verhouten. Denk bijvoorbeeld aan fuchsia’s of Perovskia. Je stekt ze gemakkelijk via de algemene manier. Meestal gebruik je kopstekken, maar een tussenstek heeft soms de voorkeur als de top nog te ‘zacht’ is.

Lees meer  De 11 mooiste kleine bomen

Perkplanten

Pelargonium en Begonia zijn makkelijk te vermeerderen uit zomerstekken. Snijd gezonde, niet bloeiende topstekken van ongeveer 5-7 cm lang af tot net onder een knoop (de aanhechting van een bladpaar).


begonia, planten stekken in juni

Vaste planten

Meerdere vaste planten laten zich vermeerderen uit stek. Phlox is er daar één van, maar ook klimplanten als Clematis. Het loont echt om te experimenteren met deze vermeerdermethode.

Ook interessant: planten stekken in 6 stappen

Klik hieronder voor meer informatie over het stekken van een bepaalde plant:
Tijm
Dahlia’s
Hulst
Aardbeien
Fuchsia
Verbena
Kruiden