Je hebt het vast al eens gehoord…  gras verticuteren is belangrijk om je gazon mooi te houden. Maar wat betekent je gras verticuteren eigenlijk? En hoe pak je dat aan? 

Wat is verticuteren van gras ?

Als je het gras verticuteert, kam je als het ware de bovenste laag van de grasmat. Na verloop van tijd ontstaat er tussen het gras een viltlaag van mos en oude grasresten. Wordt die laag te dicht, dan bereiken lucht, water en voedingsstoffen de wortels van het gras niet meer. Door het gazon te verticuteren haal je de viltlaag uit het gras en snijd je de grond oppervlakkig in, zodat er weer lucht bij kan.

Wat is de beste tijd om je gras te verticuteren?

Het gras verticuteren doe je in maart of april, als het weer begint te groeien, en nogmaals in het najaar. Je kunt een verticuteerhark met scherpe messen gebruiken, maar dat is wel zwaar werk. Een verticuteermachine maakt dit tuinklusje een stuk makkelijker.

gras zaaien

Werk je gazon bij na het verticuteren

Soms moet je je gazon na het verticuteren bijwerken, omdat er kale plekken of zelfs gaten zijn ontstaan. Gelukkig is dat makkelijk te herstellen.
Vul de gaten op met wat aarde waar je eventueel nog wat bemesting aan toevoegt. Kale plekken vul je op door graszaad bij te zaaien. Daarvoor gebruik je speciaal graszaad voor gazonherstel dat geschikt is voor jouw soort gazon. Dat heeft als voordeel dat het supersnel ontkiemt, de nieuwe grasplantjes staan dan binnen veertien dagen. Hark na afloop het graszaad voorzichtig in de grond en stamp het wat aan.

Lees meer  Wanneer moet je het gras maaien?
Bekijk deze verticuteermachine: h1 { font-size: 25px; } Bekijk deze verticuteermachines: Links var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1686215518663", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000040345661","familyId":"","siteId":"1005436","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Makita%20verticuteerder%20-%20UV3600%20-%20230%20V","linkSubId":""}; var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1686215574603", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000026503200","familyId":"","siteId":"1005436","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Einhell%20Verticuteerder%20en%20Beluchter%20RG-SA%201433...","linkSubId":""};

Beluchten van je gazon

Het beluchten van je gazon is verstandig als je merkt dat de grond erg dicht is, bijvoorbeeld doordat er veel water op blijft staan. Daarmee verbeter je de afwatering en doorvoer van lucht en voedingsstoffen. Voor het beluchten prik je met een riek of spitvork gaatjes in je gazon. Heb je dit gereedschap niet in huis? Dan is het ook nog een optie om een prikrol te huren. Na het prikken strooi je wat grof zand over je gazon.

Belucht je gazon regelmatig, in ieder geval wanneer je merkt dat de grond weer dichtslibt.

Bekijk onze werkkalender voor meer handige tips om het gazon mooi groen te houden.