Klimplanten groeien hard in mei en juni, ze willen natuurlijk het liefst naar boven groeien, naar het licht toe. Maar als ze onvoldoende houvast vinden zwalken de stengels overal heen. Leid ze een beetje in de juiste richting nu ze zo hard groeien, en zet ze met wat tuintouw vast.

Verschillende klimplanten

Veel klimplanten zetten in de voorzomer een groeispurt in, waarna ze eind juni bloemknoppen beginnen te vormen en de groei wat afzwakt. Kijk af en toe of de stengels wel voldoende houvast vinden.

  • Kamperfoelie (foto) is bijvoorbeeld een slingerplant, die wil zich dus graag ergens omheen winden. En daarbij maakt het weinig uit of dat nu de staander van de pergola is, een dikke bamboestok of de regenpijp.
  • Clematis hecht zich juist met ranken vast (al bestaan er ook niet-hechtende vormen die aangebonden moeten worden), wat het best lukt tegen iets duns zoals gaas, smalle latjes of spandraden.

Hoe klimplanten aanbinden

Leid jonge stengels in de richting van het klimmateriaal dat ze mogen begroeien. Gebruik bij het aanbinden zacht tuintouw (vooral clematisstengels zijn erg bros). Zet de stengel vast met zo’n achtvormig lusje, zodat hij niet ingesnoerd wordt maar nog wat bewegingsvrijheid heeft. Zo vinden je klimplanten verder vanzelf de weg naar boven en kun je straks van hun mooie bloei genieten.

Bekijk hier meer tuinklusjes voor juni. 

Lees meer  Stap voor stap zaailingen verspenen