Veel tuinliefhebbers zouden de ervaring delen: een roodborstje dat je gezellig volgt bij het werk in de tuin. Dat doen ze niet alleen omdat ze nieuwsgierig zijn, maar ook omdat ze hopen dat jouw gewroet in de tuin wat lekkere wormen oplevert.

Je ziet de roodborstjes (Erithacus rubecula) zomer en winter in je tuin, maar dit zijn niet dezelfde vogels. De roodborsten die bij ons de zomer doorbrengen, overwinteren graag in warmere streken zoals Frankrijk en Spanje. Hun plekje wordt ingenomen door roodborstjes uit Noord-Europa die het bij ons wél warm genoeg vinden om te overwinteren.

roodborstjes

Eten voor het roodborstje
Roodborstjes eten kleine insecten en die zijn volop te vinden in de tuin. Ze houden van een gevarieerd terrein met wat open plekken, maar ook met beschutting. Dat kan een bosrand zijn maar ook een tuin voldoet aan deze eisen. Plant bijvoorbeeld wat hulst met bessen in je tuin.

roodborstje

Nestje van de roodborst
Ze maken vrij laag boven de grond een nestje van gras en blaadjes, het liefst in een boom of een klimplant. Het nest oogt wat slordig maar daar hebben de vogels geen last van. De jonge vogeltjes hebben nog geen rode borst, die kleur ontstaat pas later.

Tuinieren wordt een stuk gezelliger in gezelschap met een roodborstje of andere vogels, zorg daarom voor een vogelvriendelijke tuin (klik hier voor tips)!

Lees meer  Zantedeschia aethiopica overwinteren