Planten in potten zijn heel handig en erg gezellig op het terras. Let er bij hoge temperaturen wel op dat de pot niet de hele dag in de zon staat. Meer tips voor gezonde planten in pot in de zomer vind je hier!

Zwarte potten
Vooral zwarte (kunststof) potten worden in de zomer er warm, dit is niet goed voor de wortels en de plant in de pot. Zet zwarte potten dus maar beter op een plekje in de (half-)schaduw wanneer de zon schijnt. Dit geldt overigens ook voor andere potten, maar bij zwarte potten loopt de temperatuur nog sneller op.

planten in pot
Water geven
Kunststof potten houden het vocht langer vast, hierdoor hoef je planten in kunststof potten minder vaak water te geven. Dat is natuurlijk een voordeel bij warm, droog weer. Let er bij regen wel op dat de pot niet volloopt. Hierdoor verrotten de wortels op den duur. Zorg dus voor een goede drainage.

Terracotta ademt waardoor er meer zuurstof bij de wortels komt en waardoor vocht in de aarde sneller verdampt dan bij een kunststof pot. Bij droog weer moet je planten in terracotta potten dus vaker water geven. Het best zet je mediterrane kruiden zoals tijm, oregano, salie en rozemarijn in terracotta potten, deze kruiden houden wel van een wat drogere grond.

planten in pot shutterstock

Voeding
Planten in pot hebben maar een beperkte voorraad voedingsstoffen. Je zult ze dus veel vaker moeten bijvoeden dan planten in de vollegrond. Gebruik het liefst langzaam werkende mestkorrels, waaruit de voedingsstoffen langzaam vrij komen. Of kies organische meststoffen, bijvoorbeeld op basis van zeewiermest.

Lees meer  Wilg op het balkon!

potten

Onkruid in potten
Verwijder onkruiden, omdat deze met de plant concurreren om water. Om verdamping te voorkomen en onkruid te onderdrukken, kun je de toplaag eventueel afstrooien met een laagje mulch (bijv. stro, compost, kokosvezels). Houd daarbij altijd een centimeter of twee vanaf de rand vrij, zodat de pot niet meteen overstroomt bij het water geven.

Lees ook: Bloembollen in potten