Snoeien is een tuinklus die steeds weer terugkomt. Veel tuiniers twijfelen of ze het wel goed doen. Met deze handige checklist zie je zo of je goed of fout hebt gesnoeid.

Correct gesnoeid – Een goede snoeisnede heeft een flauwe hoek van ongeveer 45 graden ten opzichte van de tak en is van de knop afgericht, zodat (regen)water goed kan afvloeien. De juiste afstand is afhankelijk van de dikte van de tak. Als algemene regel geldt: snoei op ongeveer een kwart van de dikte van de tak.

Fout gesnoeid – De snoeisnede loopt richting de knop. De knop wordt daardoor onnodig blootgesteld aan afvloeiend regenwater en dauw en zal daardoor vatbaarder zijn voor rot.

Fout gesnoeid – De snoeisnede heeft de juiste richting, maar is te hoog geplaatst. Het resterende hout kan afsterven en vatbaar raken voor ziektes, wat schade aan de knop als gevolg kan hebben.

Fout gesnoeid – De snoeisnede is rafelig, door het gebruik van bot snoeigereedschap. In zo’n snoeiwond kunnen ziektes en schimmels makkelijker binnendringen.

Fout gesnoeid – De snoeisnede is te dicht bij de knop geplaatst. De kans is groot dat de sapstroom (en voedingsstoffen) de knop niet meer kunnen bereiken.

Meer snoeitips, vind je hier!

Lees meer  Voorjaarsbloeiende heesters snoeien