Drie winkelpanden in het Vlaamse Aalst – een kledingzaak, een kinderboetiek en een babywinkel – zijn aan de achterzijde met elkaar verbonden door een verrassende kijktuin.

In verschillende fasen kocht de eigenaar de drie panden aan. Zo’n tien jaar geleden begonnen ze met een kinderboetiek, waarvoor de ontwerper werd gevraagd een kijktuin met berging te ontwerpen.

Veel bamboes
De tuin is sober gehouden met veel bamboes, groenblijvende grassen en buxusstructuren die alles mooi op hun plaats houden. Op het einde van de tuin staat de berging in surfstijl, die doet denken aan zee.

Jaren later werd het pand ernaast aangekocht als kledingzaak voor volwassenen. Omdat er op dat moment weinig budget was, werd hier een eenvoudige tuin aangelegd. Toen uiteindelijk de babywinkel erbij kwam, werd besloten om de drie winkels via de tuin met elkaar te verbinden en om de tweede tuin bij de kledingzaak op te waarderen.

Fraaie poort
Er kwam een doorgang met fraaie poort in de tuinmuur en een centraal terras als een soort knooppunt tussen de tuinen met looplijnen van de ene naar de andere winkel. Kleine ledlampjes in het terras geven ook in het donker de looplijnen aan. De beplanting werd aangepast en omdat veel heesters werden hergebruikt, oogde de tuin direct na oplevering al aardig volgroeid.

De kijktuin vormt nu een rustgevende groene oase in het centrum van Aalst en wordt door klanten volop gebruikt: als verbindingsroute tussen de winkels én als rustpunt om tijdens het winkelen even op adem te komen.

Details

Soort: Achtertuin
Grootte: Groot (>500 m2)

Lees meer  Binnenplaatsje wordt sfeervolle leefruimte

Gegevens ontwerper

Voor meer informatie: redactie.tuin@vipmedia.nl