Als het moestuinseizoen in volle gang is, haal je soms mandenvol oogst uit de tuin. Dat kun je vaak niet allemaal in een korte periode opeten, waardoor je een hoop weg moet geven en er soms zelfs een deel op de composthoop beland. Zonde! Als je weet hoe je je oogst het beste kunt bewaren, kun je er het hele jaar door van eten. In dit artikel geef ik je een aantal tips voor je oogst bewaren.
Een paar jaar geleden had ik wat te enthousiast courgettes gezaaid en had ik plots zes planten in de tuin staan, die allemaal héél veel courgettes gaven. Ik had geen idee wat ik met al die courgettes moest doen, dus heb ik liters soep gemaakt. De vriezers van familie, vrienden en mijzelf zaten bomvol met courgettesoep. Lekker natuurlijk, maar er zijn nog veel meer manieren om je oogst te bewaren. Zo hoef je niet alleen van soep te leven, maar kun je ook andere dingen koken.
Er zijn een hele hoop verschillende manieren om je oogst te bewaren. De een is wat minder intensief dan de andere. Natuurlijk kun je een hele hoop dingen invriezen, maar die zit op een gegeven moment natuurlijk ook vol. Gelukkig zijn er nog andere manieren.
Vroege aardappelen zijn minder lang houdbaar, maar de latere rassen – die in augustus en september worden gerooid – kun je maandenlang bewaren. Laat ze na het oogsten eerst in de open lucht een dagje drogen. Let erop dat ze hierbij niet in de zon liggen, dan worden ze groen. Vervolgens kun je ze goed schoonmaken met bijvoorbeeld een borstel.
Zorg ervoor dat je ze droog en donker opslaat bij een temperatuur van ongeveer 4-6 graden. Te warm? Dan gaan ze sneller uitlopen. Te licht? Dan worden ze groen en oneetbaar. Gebruik een houten kist of een jutezak en vermijd plastic zakken, die houden te veel vocht vast.
Na de oogst begint het bewaren van uien en knoflook met goed drogen. Je kunt ze in bosjes binden, of in een streng vlechten, waarna je ze op een luchtige, droge plek ophangt, liefst niet in de zon. Na enkele weken drogen zijn ze klaar om opgeslagen te worden. Je verwijderd dan het loof en legt ze in een jutte zak of open mand, zodat ze kunnen ademen. Leg ze niet in de buurt van aardappelen, ze kunnen elkaars houdbaarheid nadelig beïnvloeden.
Courgette bewaren is wat lastiger dan stevige knolgewassen, omdat courgettes snel vocht verliezen en daardoor slap worden. Vers geoogste courgettes kun je tot ongeveer een week bewaren op een koele plek. In de koelkast wellicht nog wat langer, maar daar houd het wel mee op.
Wil je ze langer bewaren? Dan kun je courgette invriezen. Snijd de courgette in blokjes of plakken, blancheer ze kort en laat ze goed uitlekken voor je ze verpakt. Ingevroren courgette blijft ongeveer 10-12 maanden houdbaar. Houd er wel rekening mee dat de textuur dan wat anders wordt.
Een andere optie is om courgette in te maken met azijn en kruiden, bijvoorbeeld als zoetzure plakjes. Dat geeft niet alleen een langere bewaartijd, maar ook een heerlijke smaak aan je gerechten.
Er zijn veel meer groenten die je goed kunt bewaren na de oogst. Hieronder vind je een handig overzicht van gewassen en hun optimale bewaarmethode. Heb je een kelder? Perfect! Vaak is de kelder een geweldige plek om oogst te bewaren.
Zwarte randjes onder de nagels zijn normaal voor Tess Mutsters. Als journalist en enthousiast tuinier schrijft ze over alles wat groeit en bloeit. Tess is de bruisbal van ons team en houdt zelf ook van een tuin die bruist van het leven; waar vogels, bijen, vlinders en andere insecten hun plek vinden. Ook in haar moestuin voelt ze zich thuis en experimenteert ze graag met verschillende gewassen. Kattenstaart is haar favoriete plant, aardappelen haar favoriete gewas.
Wortels bewaren zodat ze lang goed blijven, vind ik lastig. In de koelkast blijven ze vaak maar een week goed, en dan worden ze erg zacht van structuur. Ik ga eens proberen om mijn wortels in een pot zand te bewaren bij de achterdeur. Hopelijk werkt dit goed! https://www.tolsmagrisnich.com/nl/producten/bewaren/meet-en-regeltechniek/vision-control/