Hagen als groene erfafscheiding brengen sfeer én leven in de tuin, dieren vinden er beschutting en nestgelegenheid en het geeft een natuurlijke uitstraling aan je tuin. Meer voor- en nadelen lees je hieronder.

Voordelen van een haag

  • Relatief goedkoop.
  • Veel mogelijkheden: je kunt kiezen voor een wintergroene haag van bijvoorbeeld taxus, laurierkers, hulst of olijfwilg (Elaegnus x ebbingei). Of voor een bladverliezende haag van bijvoorbeeld beuk (Fagus sylvatica), haagbeuk (Carpinus betulus) of liguster. Taxus en beuk groeien relatief langzaam, terwijl liguster en laurierkers juist heel snel groeien. Let bij de keuze ook op de breedte van de haag. Laurierkers, hulst of olijfwilg nemen veel meer ruimte in dan de andere hier genoemde hagen die je veel smaller kunt houden.
  • Met een haag stimuleer je het dierenleven in de tuin, zo vormt deze een schuil- en nestgelegenheid voor vogels.

Nadelen van hagen als groene erfafscheiding

  • Een strakke haag moet minimaal twee keer per jaar worden gesnoeid; in mei en september.
  • Wil jij graag een haag en je buren niet? Dan zul je de haag op 50 cm vanaf de erfgrens moeten planten. Dit gaat uiteraard ten koste van de ruimte in je tuin.

Tips bij een haag als groene erfafscheiding

Zorg voor goed doorlatende grond

Plant een haag in voedzame, goed doorlatende grond en zorg dat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien. Ga je een beukenhaag planten? Verbeter de bodem dan eerst met speciale beukengrond of aanplantgrond.

Geef genoeg water

In het eerste jaar na aanplant kan een haag makkelijk uitdrogen. Geef daarom bij droogte regelmatig flink water.

Lees meer  Mini tuintjes middels hagen als natuurlijke borders.

Hagen bemesten

Hagen hebben veel voeding nodig, geef ze daarom elk voorjaar mest.

Hagen snoeitip

Snoei een haag altijd wat taps zodat deze boven wat smaller is dan beneden. Zo krijgt ook de onderkant van de haag voldoende licht.

Gemengde haag

Heb je de ruimte? Dan kun je ook kiezen voor een losse, gemengde haag met bijvoorbeeld taxus, meidoorn, krentenboompje, gele kornoelje en hulst. Er zijn vele soorten heester waar je een gemengde haag van kunt maken. Zo’n haag oogt heel landelijk en is een paradijs voor het dierenleven.

Hagen planten in de herfst: welk type kies je?