Een roodborstje dat komt eten in de winter, jonge koolmeesjes die leren vliegen in het voorjaar, merels die vrolijk zingen in de zomer… Vogels in de tuin geven veel kijk- en luisterplezier. Zorg dus voor een vogelvriendelijke tuin, het hele jaar door!

Vogels in het voorjaar

In het vroege voorjaar is er nog niet veel voedsel voor de vogels te vinden. Plant daarom de vroegbloeiende klimop (Hedera helix ’Arborescens’) of de iets later bloeiende Gelderse roos (Viburnum opulus) in je tuin. Zorg in het voorjaar ook voor genoeg nestgelegenheid, bijvoorbeeld in heesters als vuurdoorn (Pyracantha coccinea) en meidoorn (Crataegus monogyna).

Meidoorn voor vogels

Daarnaast kun je natuurlijk altijd een knus nestkastje in je tuin hangen. Elke vogel heeft een specifieke eis wat het nestkastje betreft: de ene vogel is groter dan de andere, waardoor de invliegopening sterk verschilt. Kijk welke vogels er naar je tuin komen en bepaal dan welk nestkastje je ophangt. Hang het kastje op een beschutte plaats.

Vogels in de tuin

Vogels lokken in de zomer

In de zomer zoeken vogels vooral verfrissing en beschutting in je tuin. Zet een brede, ondiepe waterschaal neer en ververs dit water iedere dag. Warm water is niet goed voor de vogels, want naast het badderen nemen ze ook graag een slokje uit de schaal.

Vogelvriendelijke tuin in de zomer

Vogels vinden het heerlijk om lekker te scharrelen over grasveldjes en tussen bloemen en planten als ridderspoor, korenbloemen, margrieten, vingerhoedskruid en talloze andere planten. Ook zijn vogels graag te vinden in rommelhoekjes met tuinafval. En een vogelvriendelijke tuin is geen vogelvriendelijke tuin zonder bomen. Bomen waar ze lekker in kunnen gaan zitten en vanwaaruit ze een goed overzicht hebben, zodat ze ons en elkaar eens uitgebreid kunnen bespieden.

Lees meer  Kerstdis voor tuinvogels

Herfst in de tuin

Vogelvriendelijke tuin in de herfst

Snoei in de herfst zo weinig mogelijke planten, bomen en heesters. De vruchten en zaden dienen als natuurlijke voedselbron voor de vogels. Laat bijvoorbeeld wat appels of peren aan de boom hangen. Ook de besjes van de Gelderse roos (Viburnum opulus) en de vrolijke oranje bessen van de vuurdoorn (Pyracantha coccinea) zijn een heerlijk maaltje voor de vogels.

Vuurdoorn voor vogels

Vaak laten de vogels de bessen hangen tot na de vorst. Dan smaken ze het lekkerst en is er niets anders meer te eten. Verwijder de bessen dus niet na de herfst. Ook zijn veel vogels dol op allerlei soorten noten.

Vogels voeren in de winter

Vogels lokken in de winter

De winter is een zware tijd voor vogels die insecten op het menu hebben staan, daarom zijn zij vaak zo slim om weg te trekken. De achterblijvers kunnen echter wel een extraatje gebruiken. Verwen ze met vogelvoer, vetbollen, oud brood, vers fruit en ongezouten gekookte aardappel of rijst.

Vogels voeren

Geef niet alles tegelijk en zorg voor een gevarieerd weekmenu. Laat een klein laagje water in de waterschaal staan, maar zorg ervoor dat de vogels tijdens strenge vorst niet kunnen badderen. Hun verenkleed wordt dan nat, waardoor ze onderkoeld raken en kunnen sterven. Enkele winterharde groene struiken in de tuin geven de vogels veel plezier, én jezelf natuurlijk ook! Het nestkasje kun je het hele jaar laten hangen, in de winter richten de vogels het vaak in als slaapkamer.

Gezellig roodborstje
Roodborstje in de tuin
Een roodborstje dat je volgt bij het werken in de tuin, gezellig toch. Benieuwd waarom het roodborstje zo nieuwsgierig is? Klik hier.