Dag zomer, hallo herfst! Met een paar simpele ingrepen geef je jouw tuin, balkon of terras een oppepper. Mooiwatplantendoen.nl presenteert vier najaarstuinen volgens de laatste trends.

1 Sprookjesachtig

herfsttrends 2016
De groene stijltrend ‘The World Beyond’ laat een sprookjesachtige sfeer zien. In de tuin krijgt je verbeelding de vrije loop, ook in het najaar. Door bosachtige planten als varens, zilverstruikjes en mossen te combineren, ontstaat een omgeving waarin je continu nieuwe dingen ontdekt. Zet de planten dan wel nonchalant door elkaar. Paarse of lila violen zorgen hierbij voor kleuraccenten.

2 Lijnen en vormen
herfsttrends 2016

Benadruk in de herfsttuin ook eens geometrische vormen, zoals dat past bij de stijltrend ‘Reconsider Space’. Combineer bijvoorbeeld ronde bolchrysanten met kegelvormige hulst. Wanneer je ze in vierkante potten zet, ontstaat een opvallend lijnenspel. Hoewel zwart-wit de basis vormt zorgt de toevoeging van bijvoorbeeld Skimmia met knalrode bessen voor extra accenten.

3 Energieke combinatie
herfsttrends mooiwatplantendoen
Een najaarsdip is eenvoudig af te wenden met vrolijke planten als Skimmia, chrysanten en violen. In de groene stijltrend ‘More is More’ kan er nooit te veel kleur zijn. Combineer verschillende kleuren en bloemvormen zodat de herfsttuin positieve energie uitstraalt. En zet je planten in potten of bakken met een druk dessin en contrasterende kleuren.

4 Ronde vormen
herfsttrends 2016

Verbinding en harmonie zijn belangrijk en dat vertaalt zich in ronde vormen. Je ziet ze dan ook veel terug in de stijltrend ‘Connect the Story’. Voor de herfsttuin betekent dit dat vooral planten die veel op elkaar lijken worden gecombineerd. De bladeren hoeven daarbij niet per se rond te zijn. Kies bijvoorbeeld eens voor verschillende soorten siergrassen of hulst, maar zet ze wel in ronde potten.

Bekijk hier meer tuintrends van 2016.