Het najaar is het vergeten plantseizoen. Hét moment voor tuinaanleg. Dit is een kreet die steeds luider wordt, maar wat betekent het eigenlijk? Waar komt deze kreet vandaan? En waarom is planten in het najaar zo belangrijk?

Najaar als plantseizoen

“Een groener Nederland begint in jouw eigen tuin”. Dat is het motto van NL Vergroent. In de maand oktober schenken verscheidene partijen, zoals de Tuinen van Appeltern, IVN en Ons Water extra aandacht aan het najaar als plantseizoen. Samen willen zij de tuinbezitter en de groenprofessional weer enthousiast maken om juist in het najaar aan de slag te gaan met planten en tuinaanleg. Het Vergeten Plantseizoen is onderdeel van de overkoepelende campagne NL Vergroent. Met deze campagne willen de verschillende partijen inwoners stimuleren en helpen om hun tuinen klimaatadaptief en biodivers in te richten.

Meer planten minder tegels

De eerste aanleiding voor de campagne zijn de klimaatveranderingen. Het weer in Nederland wordt namelijk steeds extremer. Denk hierbij aan hitte- en wateroverlast. Dit soort problemen worden onder anderen versterkt door versteende tuinen. Tuinaanleg is dus een belangrijk onderdeel in het bestrijden van klimaatveranderingen. Dat betekent meer planten en minder tegels! Daarnaast is het aanleggen van een tuin ook beter voor de gezondheid van mens en dier. Door in het najaar te planten ben je langer buiten, wat heel gezond is. Ook groeit je bewustwording. Wie zich bezighoudt met tuinaanleg in het najaar en in de winter is meer betrokken bij het overleven van vogels en dieren en bij processen in de grond.

Lees meer  Bloeiende planten in april

Boomspiegel Planten - Het Vergeten Plantseizoen

Planten in het najaar

In het najaar is de grond vochtiger dan in het voorjaar. Ook regent het meer. Hierdoor krijgen de planten meer kansen om te groeien. En het scheelt een hoop kosten, want water is verassend duur. (Zeker als je de hele tuin water moet geven.) De grond is in het najaar niet alleen vochtiger, maar ook warmer. De planten zullen in de warme grond beter aanslaan en in de winter doorwortelen. Ze gaan in winterslaap. Dit betekent dat planten minder energie steken in bloeien of het maken van nieuwe scheuten. Er worden meer voedingsstoffen opgeslagen om de winter te overleven. Door je in het najaar bezig te houden met tuinaanleg, heb je in het voorjaar volledig ontwikkelde planten. Als je dit slim aanpakt kan je het hele jaar genieten. Een planten mix is mooi en goed voor de biodiversiteit.

Adopteer een boomspiegel

Kortom; een groene tuin aanleggen in het najaar is beter voor de mens, dier, plant en aarde. Meedoen aan Het Vergeten Plantseizoen is makkelijk; leg dit najaar ook een groene tuin aan. Als je zelf geen tuin hebt, zijn er andere opties. Zo kan je een boomspiegel adopteren of je balkon vergroenen.