Het ‘ouderwetse’ Zeeuws knoopje ofwel de Astrantia is een prachtige sieraad voor de border die zijn eer aan doet. Als je goed kijkt naar de verfijnde bloemen, zie dat het sprekend lijkt op de sieraden van de Zeeuwse klederdracht.

Kleuren

De bloemen zijn wit, lichtroze, oudroze of heel donker rood. Eigenlijk bestaat alleen het hartje uit echte bloemen, een bosje piepkleine bloemetjes op dunne steeltjes. Een soort biedermeierboeketje. De krans van ‘bloemblaadjes’ rondom het hart bestaat uit schutblaadjes, ook wel omwindsel genoemd.

Schutblaadjes Zeeuws knoopje

Schutblaadjes blijven langer mooi dan bloemblaadjes. Hierdoor is de Astrantia een prima snijbloem. De bloemen kunnen zelfs goed gedroogd worden. Pluk ze als de meeldraden goed te zien zijn en hang ze op hun kop te drogen.

zeeuwsknoopjes

Kleurige knoopjes

Het Zeeuws knoopje is een uitstekende borderplant, die van juni tot in augustus bloeit. De hoogte is ongeveer 50-75 cm. Op den duur vormen de planten forse pollen en het blad zal de bodem prima bedekken. Zo krijgt onkruid weinig kans.

Verzorging / Standplaats

Het Zeeuws knoopje groeit het best op niet te droge, kalkrijke en voedzame grond zoals kleigrond. Voeg op (arme) zandgrond veel bladaarde of compost toe. Een plekje in halfschaduw of in de zon voldoet prima. Astrantia is een sterke vaste plant, die zelfs onder bladverliezende heesters kan groeien. Alleen een droge plek in de volle zon wordt niet op prijs gesteld. Door de plant om de vijf tot acht jaar in het najaar of voorjaar te delen blijft het Zeeuws knoopje rijk bloeien.

Lees meer  Vrolijke bloemen

zeeuwsknoopje

Soorten

Het Zeeuws knoopje groeit oorspronkelijk in Frankrijk en Zwitserland, niet in Zeeland. Voor de tuin zijn er verschillende verkrijgbaar. Bijvoorbeeld Astrantia major ’Lars’ en  A. major ’Ruby Wedding’ met donkerrode bloemen. Maar ook de wilde soorten zijn prachtig: Astrantia maxima met grotere bloemen in een bijzondere oudroze tint en Astrantia gracilis met lichtroze bloemen. Alle Astrantia’s zijn aantrekkelijk voor bijen en andere insecten.

Combineren

Een fraaie combinatie voor de border is te maken met ooievaarsbek, floxen en ridderporen. Of combineer met rozen, bijvoorbeeld Astrantia major ’Superstar’ met de witte Rosa Schneewittchen.