De hortensia Annabelle snoeien, doe je in maart of gewoon helemaal niet. Deze hortensia met grote, bolvormige bloemschermen is schitterend en bovendien makkelijk in onderhoud. Wat gebeurt er met de bloemen als je de Annabelle gaat snoeien? En wat als je niet snoeit? Je leest het hier!

Hoe moet je de hortensia Annabelle snoeien?

De Hydrangea arborescens waartoe hortensia Annabelle behoort, bloeit net als de pluimhortensia op nieuw hout. Dit wil zeggen dat deze struik of heester bloeit op groene, jonge scheuten, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de beroemde boerenhortensia, die bloeit op oud hout. De Annabelle kun je in maart tot op 15-30 cm van de grond terugsnoeien. De nieuw gevormde stengels zullen in de zomer grote bolvormige bloemschermen geven, die wel ondersteuning nodig hebben om niet om te vallen.
Onze selectie snoeischaren

Onze selectie snoeischaren:

Minder snoeien voor kleinere bloemen

Heb je liever iets kleinere, bolvormige bloemschermen die minder steun nodig hebben? Snoei de hortensia Annabelle dan alleen lichtjes. Knip de stengels in het voorjaar terug tot zo’n 50-75 cm boven de grond.

Hortensia Annabelle snoeien

Hortensia Annabelle niet snoeien

De hortensia Annabelle helemaal niet snoeien is ook een optie, de populaire struik is namelijk de moeilijkste niet. De jonge scheuten komen dan tussen de oude scheuten op en de bloemen worden door dit samenspel van jonge en oude takken mooi omhoog gehouden. Of je nu kiest voor wel of niet snoeien: het is altijd verstandig om vroeg in het voorjaar de dode en zieke takken weg te knippen.

Lees meer  Wilgen knotten

Tip! Vind je dat de Annabelle echt te vol wordt? Knip dan een paar scheuten bij de grond af.

Overige hortensia’s snoeien

Heb jij ook nog andere hortensia’s in je tuin staan, zoals de boerenhortensia, de pluimhortensia of de klimhortensia? Al deze hortensia’s hebben baat bij een andere manier van snoeien. We hebben daarom de snoeitips voor de verschillende hortensia’s op een rij gezet.