Hortensia’s afknippen… Tijdens een winterwandeling viel het weer op: veel mensen hebben de verdorde bloemen van hun boerenhortensia’s al afgeknipt. Zonde want deze beschermen de plant tegen vorstschade.

Wanneer knip je bloemen uit hortensia’s?

Eind maart – begin april is een goed moment om de verdorde bloemen uit je hortensia’s te knippen. Wordt er nog nachtvorst voorspeld, stel dit dan nog even uit. Doe dat vooral niet eerder want de knoppen van gewone hortensia’s (ofwel boerenhortensia’s) lopen al vroeg uit waardoor ze makkelijk bevriezen, bruin worden en afsterven.

Hortensia’s met vorstschade

Een boerenhortensia met veel vorstschade zal hij ’s zomers amper bloemen geven. Door begin voorjaar de verdorde bloemen af te knippen en de plant zo nodig te snoeien, zorg je ervoor dat de sapstroom de nieuwe knoppen beter bereikt, zodat die zich des te beter ontwikkelen.

hortensia's afknippen

Hoe moet je bloemen uit je hortensia knippen?

Richt je op de oude bloemen van vorig jaar; knip de uitgebloeide takken terug tot een gezond paar knoppen. Op het moment van snoeien zijn deze knoppen meestal al aan het uitlopen. Ze zijn erg kwetsbaar en breken gemakkelijk af. Ga dus voorzichtig te werk.

Snoei bij je hortensia ook meteen dode en slappe, dunne takken helemaal weg. Knip ook een enkele oudere tak weg bij de basis; dit stimuleert de vorming van jonge scheuten. Jonge scheuten groeien twee tot drie jaar door en dragen de toekomstige bloemen.

 

hortensia's afknippen

Creatief na afknippen hortensia’s 

Op zoek naar tips om bijvoorbeeld hortensiabloemen als decoratie in te zetten? In het webblog creatief met hortensia’s vind je leuke ideetjes!

Lees meer  Kuipplanten overwinteren