Ben jij wel toe aan een echte uitdaging én heb je een flinke dosis geduld? Probeer dan eens je eigen kamerplanten te zaaien. Niets is zo magisch als een weelderige groene vriend zelf vanuit een klein zaadje opkweken. 

Aan de slag met kamerplanten zaaien? Laten we even beginnen met die portie geduld. Wat we vaak niet beseffen, is dat kamerplanten die je in de winkel of het tuincentrum koopt, vaak al een heel leven achter de rug hebben. Neem een grote kamerpalm of een metershoge Monstera. Deze planten zijn niet in een paar weken zo groot geworden. Verwacht dan ook niet dat je binnen een mum van tijd nadat je het zaadje in de aarde stopt ook zo’n grote groene jungle hebt. Dat vergt wat tijd!

Voorbereiding om kamerplanten te zaaien

Wil je nu beginnen met zaaien? Start dan met een goede voorbereiding. Struin webshops en winkels af, op zoek naar zaden van planten die jij leuk vindt. Naast zaden heb je nog wat spullen nodig. Denk aan potjes om in te zaaien, zaai- en stekgrond en eventueel een kweekbak of huishoudfolie. Het is aan te raden om te kiezen voor zaai- en stekgrond. Dit type grond is luchtiger, zodat de zaailingen makkelijker kunnen wortelen. Om goed te kunnen groeien, hebben je zaailingen een lichte en betrekkelijk warme plek nodig. De plek bij uitstek om je kamerplanten-to-be neer te zetten, is dan ook de vensterbank.

Zo zaai je kamerplanten

Inkopen gedaan? Check! Plek uitgekozen? Check! Dan ben je klaar om te beginnen met het zaaien. Let wel op: er is niet één manier om je kamerplanten te zaaien. De verschillende zaden vragen ook verschillende werkwijzen. Zo zijn er zaadjes die je wat dieper in de aarde stopt, maar ook die je slechts met een heel dun laagje aarde bedekt. Ook zijn er zaden die je, voor je ze kunt zaaien, in water moet laten weken. Deze informatie vind je altijd op de verpakking van je zaden. Ook kun je op internet opzoeken hoe je specifiek bij een bepaalde plant te werk gaat. Het lijkt misschien wat overdreven, maar het kan zomaar het verschil maken of het zaadje wel of niet uitkomt.

Als je precies weet wat je te doen staat, kun je stap voor stap aan de slag:

  • Vul de potjes met zaai- en stekgrond.
  • Leg de zaadjes in de aarde volgens de aanwijzingen. Stop in kleine potjes één of twee zaden. In grote potten passen er meer, maar deze zul je wel moeten verpotten (verspenen) als ze groter zijn.
  • Bedek de potjes (indien nodig) met aarde, houd altijd zo’n 1-2 centimeter vrij aan de bovenkant. Dit heet de gietrand.
  • Plaats de potjes in een kweekbak of dek ze af met huishoudfolie. Zo zorg je voor een gunstig klimaat, namelijk met een hogere temperatuur en hogere luchtvochtigheid, waarin je zaailing goed kan groeien.
  • Controleer regelmatig of de aarde nog vochtig is. Is de aarde droog, geef dan voorzichtig water. Dit kan ook door met een plantenspuit nevel over de aarde te sprayen.

Gezaaide kamerplanten verpotten

Zo veel planten, zo veel wensen. Ze lijken wat dat betreft wel een beetje op ons. Een vetplant is niet zo dorstig, maar een plant met grote, groene bladeren verdampt veel water en heeft dan ook best een slok nodig. Wanneer je jonge plantjes de vensterbank ontgroeien, is het tijd om ze hun eigen plek te geven. Zaten er meerdere zaailingen in een potje? Geef deze dan een eigen plekje. Heb je gezaaid in turfpotjes? Dan kun je de zaailingen met potje en al overpotten in een grotere pot. Zorg ervoor dat je een binnenpot gebruikt of dat de sierpot afwateringsgaten heeft, zodat overtollig water kan weglopen. Verdiep je in de plant en zijn wensen en geef hem een mooie, lichte plek, waar hij vrolijk verder kan groeien. Zet er meerdere bij elkaar om zo je eigen ‘urban jungle’ te creëren, want kamerplanten zijn ook nog eens hartstikke gezond!

Kamerplant zaden kopen

  • Buzzy House Plants is een zadenlijn met verschillende kamerplanten die je zelf kunt zaaien. Je scoort deze zaden in het tuincentrum of via www.dezaden.nl
  • Zelf oogsten en ruilen is natuurlijk ook een optie. Zo kun je met vrienden en bekenden allerlei zaden uitwisselen en zo je collectie vergroten.
  • Via webshops. Er zijn verschillende kamerplantenliefhebbers die zelf oogsten van hun kamerplanten en deze zaden verkopen. Ook zijn er tuinwebshops waar je dit soort zaden kunt bestellen.

Nu ben je helemaal klaargestoomd om zelf aan de slag te gaan met kamerplanten zaaien!