Kamerplanten zijn mooi en gezellig en het is prettig om je met de verzorging bezig te houden, maar wist je dat kamerplanten ook echt bijdragen aan je gezondheid? Zo kunnen kamerplanten de lucht zuiveren maar ook stress verlagen en zelfs de arbeidsproductiviteit verbeteren. Dus zet zeker ook een paar planten in je thuiskantoor!

De afgelopen jaren is er veel onderzoek verricht naar het effect van groen op mensen. Verblijf in de natuur verlaagt de hartslag en de bloeddruk, maar ook ervaren we minder stress en hebben we minder last van allerlei negatieve emoties zoals boosheid, angst en somberheid.

Verhuizen van een drukke stad naar een groenere omgeving geeft zelfs langdurig een betere mentale gezondheid. Sterker nog, mensen voelen zich zelfs al beter als ze alleen maar uitkijken op groen, bijvoorbeeld vanuit het kantoorraam. Patiënten herstellen sneller van een operatie als ze uitzicht hebben op groen, de ligduur na een operatie neemt af en ze gebruiken tot wel 30 procent minder pijnstillers. Het effect van groen buiten is dus geweldig, maar geldt dat ook voor kamerplanten?

Kamerplanten op kantoor
Uit Noors onderzoek is gebleken dat het ziekteverzuim onder kantoormedewerkers lager wordt naarmate er meer planten in het zicht van hun werkplek staan. TNO kwam eerder al tot de ontdekking dat medewerkers creatiever worden als hun werkruimte is ingericht met planten. Hoe meer, hoe beter.

Dat effect werd zelfs nog groter op het moment dat ze vermoeid of gestresst raakten. Kamerplanten zorgen ook voor een hogere arbeidsproductiviteit dus je zou als werkgever wel gek zijn als je de kantoren niet inricht met kamerplanten. TNO adviseert minstens één plant per 12 m² kantoorruimte.

Lees meer  Tuinplus jaarplanner 2020

Bloemen maken gelukkig
Mooi nieuws voor bloemisten (maar ook voor tuinliefhebbers) is dat mensen zich energieker en gelukkiger voelen als ze naar bloemen kijken. Sterker nog, mensen die een bosje bloemen krijgen voelen zich minder depressief, angstig en agressief en zijn meer tevreden over hun leven. We blijken ook heel positief te reageren op bloeiende planten en volgens onderzoekers komt dit omdat bloemen wijzen op gezonde plantengroei. En gezonde planten zorgen voor een goede oogst waardoor ons voedsel is veiliggesteld.

Dit geeft wel aan hoezeer wij mensen verbonden zijn met de natuur en al onze zintuigen werken mee. Geur is daarin ook belangrijk. Bij het ruiken van herkenbare geuren voelen mensen zich veilig en onderzoek heeft aangetoond dat de vluchtige stoffen die veel planten uitscheiden, positief werken op ons immuunsysteem.

Bron: Tuinseizoen-special magazine Happy Plants
Bestel jouw exemplaar online via www.vipwinkel.nl

Kamerplanten zijn echt gezond