Wanneer de winter weer voorbij is, wordt het tijd om de tuin klaar te maken voor het nieuwe tuinseizoen van 2023. Naast het klaarmaken van de buitenruimte, is het belangrijk om je tuin volledig klaar te maken voor het voorjaar. In dit artikel lees je taken om te ondernemen voor het nieuwe tuinseizoen begint.

Haal tuinartikelen voor het tuinseizoen tevoorschijn

In het voorjaar kunnen bepaalde tuinartikelen weer tevoorschijn gehaald worden. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde rieten, bamboe of rotan stoelen weer buiten zetten. Daarnaast kunnen tuinartikelen zoals parasols ook weer neergezet worden. Haal wel alles naar binnen wanneer het hard gaat regenen.

Snoei planten en struiken

Het snoeien van planten en struiken is zeker niet onbelangrijk. Afhankelijk van het type plant of struik dat je in je tuin hebt staan, verschilt de ideale tijd om te snoeien. Snoeien gebeurt voornamelijk in de maand maart, voor de nieuwe groei. Door de planten en struiken te snoeien, bevorder je de nieuwe groei. Het zorgt er namelijk voor dat nieuwe bloei meer zonlicht en ruimte krijgt om te ontwikkelen. Let er op dat je nooit alle takken wegsnoeit, dan heb je namelijk de kans dat de plant niet meer aangroeit.

Begin met het wieden van onkruid

Onkruid is de grootste plaaggeest van onze tuin. De aanwezigheid van de zon, zorgt ervoor dat onkruidsoorten snel groeien en in een rap tempo bloemen en zaden gaan vormen. Om verdere verspreiding tegen te gaan, is het belangrijk dat je het onkruid snel gaat wieden. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het tuinseizoen zo min mogelijk last hebt van onkruid.

Lees meer  Tips voor het verzorgen van vaste planten

Grasmaai en bemest het gazon

Wanneer de temperaturen op beginnen te lopen richting 5-6 graden, dan gaat gras snel groeien. Het is dus verstandig om het gazon dan te maaien en direct te bemesten. Het ideale scenario is om dit te doen vlak voor een regenbui, zodat de mestkorrels zo snel mogelijk de grond in trekken. Wanneer de temperatuur nog sneller oploopt, is het verstandig om het gazon en de planten regelmatig te bewateren.

Maak je tegels schoon

Vrijwel iedere tuin krijgt last van vieze tegels. Deze tegels zijn vrij lastig om schoon te maken en dat is erg vervelend. Gebruik een hogedrukspuit om de tegels in je tuin schoon de spuiten. Ook schuttingen en wellicht andere tuinartikelen kun je schoonspuiten. Door dit te doen zal je tuintafel of loungestoel tuin weer schitteren in een schone tuin.

Met behulp van deze tips kun je je tuin volledig klaarmaken voor het tuinseizoen van 2023.