Wie kent het niet als smaakmaker: kerrie. Maar let op, deze specerij heeft niets te maken met de kerrieplant uit dit artikel. Met deze gelijknamige plant kun je wel je gerechten verfijnen.

Hoe krachtig het aroma van de kerrieplant (Helichrysum italicum) kan zijn, besef je het best als je na een regenbui door je (kruiden)tuin loopt. Het kruid verspreidt dan namelijk een intensieve geur die te vergelijken is met het pittige aroma van kerriepoeder, dat een mengsel is van verschillende specerijen. Maar ook als je stevig over het blad wrijft, komt het aroma vrij.

Geurend én mooi

In de kruidentuin is Helichrysum niet alleen een heerlijk geurende plant, hij ziet er ook mooi uit. Zijn zilvergrijze, naaldachtige blaadjes en stengels vormen een opvallend contrast tussen al het sappige groen van de traditionele keukenkruiden. Van juni tot augustus zijn de stengels bovendien getooid met dichte gele bloemschermen. De tuiltjes vormen een bijzondere combinatie met het zilvergrijze blad.

Zuidelijke streken

Het tweede deel van de Latijnse naam van deze plant, italicum, verraadt iets over zijn herkomst. De plant komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en wordt ook wel Italiaanse strobloem of Italiaans zonnegoud genoemd. Maar ook in onze tuinen gedijt de plant prima, mits hij maar in de volle zon staat.

Goede bodem voor de kerrieplant

Ook de bodem moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, namelijk luchtig en goed doorlatend. Van natte voeten houdt hij niet. Verder is de kerrieplant een bescheiden plant en bemesten is niet nodig. Hij gedijt zelfs beter op wat arme grond, omdat hij dan mooi compact blijft. Een ander voordeel: er wordt gezegd dat deze plant lastige slakken uit de border houdt.

Lees meer  Koriander in eigen tuin