Kippen zijn ontzettend leuke dieren die ook nog eens je onkruid opeten.  Overweeg je ook een haan? Denk daar dan eerst goed over na.

Vooral als je in een dichtbebouwde woonwijk woont, zullen de buren (en jijzelf waarschijnlijk ook) niet blij zijn met een haan die in de vroege uurtjes iedereen wakker kraait. En kippen leggen toch wel eieren, daar is geen haan voor nodig. Maar een haan is wel heel erg mooi en maakt je toom kippen compleet.

kipjes-in-de-tuin

Onkruid 

Kippen zijn dol op onkruid en restjes van verse groenten zoals sla en witlof. De geconcentreerde kippenmest moet je spaarzaam toepassen om overbemesting te voorkomen.

tips tegen slakken

Tegen slakken

Last van slakken in je tuin? Kippen zijn natuurlijke vijanden. Ze vinden slakken een heerlijk hapje! Kijk hier voor meer tips als je last hebt van slakken in de tuin.

kippen-in-de-tuin-kuikens

Sociale dieren

Overweeg je een kip aan te schaffen? Zorg dan voor een goed nachthok dat water- en tochtdicht is. Kippen zijn sociale dieren die in een groep leven dus neem er altijd meer dan één.

kippen in de tuin

Kippenrassen

Vind je het lastig welk ras je moet kiezen? Dit zijn zeker geschikte rassen:
Orpington:  een grote mooie kip met blauwgezoomde veren.
Araucana: deze vrij tamme en moedige kip is vooral populair omdat de hennen groen-blauwachtige eieren leggen, die uiteraard even lekker zijn als bruine of witte eieren.
Zijdehoenders: zien er schitterend uit, maar leggen minder eieren.

Heb je kippen en toch nog last van slakken? Lees hier meer tips voor slakken in je tuin!

Lees meer  6 Tips voor natuur in de tuin

Kippen in de tuin zijn heel ecologisch, Alma Huisken legt verteld hier meer over in Tuinseizoen oktober 2018.