Kiwi snoeien lijkt op het snoeien van druiven. Snoei een kiwi in de winter, voordat de sapstroom op gang komt, anders kan de plant doodbloeden. Kies daarvoor wel een vorstvrije periode.

Snoeien na aanplant

Omdat het zo’n forse groeier is, kun je een kiwi ook meteen snoeien na aanplant. Snoei alle jonge twijgen tot circa 40 cm terug. De jonge scheuten die hieruit ontstaan, worden de hoofdtakken en vormen de basis van de kiwiplant. Op de zijscheuten van deze hoofdtakken worden de kiwivruchten gevormd. Zorg ervoor dat er circa 50 cm ruimte tussen de zijscheuten open blijft. De vruchten hebben zo genoeg ruimte om te groeien. Knip het teveel aan zijscheuten steeds weg. Aanplanten en snoeien doe je het best in het voor- of najaar.

Snoei een kiwi twee keer per jaar

Een kiwi is een bladverliezende slingerplant afkomstig uit China. Het is een forse groeier met grote bladeren. Om de beste vruchten te kunnen plukken, kun je het best een kiwi twee keer per jaar snoeien: in de winter (november-december) en in de vroege zomer (mei-juni).

Kiwi snoeien in de winter

Snoei in de winter alle zijtakken van de kiwi terug tot vijf of zes ogen. Deze ogen lopen in het voorjaar uit, hieruit ontwikkelen zich bladeren, bloemen en vruchten.

Kiwi snoeien

Kiwi snoeien in de zomer

Een kiwi snoeien in de zomerperiode doe je in mei. Knip de twijgen (takken) terug tot het zesde blad en knip ook alle zijscheuten die in de bladoksels groeien weg. Kiwi’s zijn forse groeiers, dus de plant vormt snel nieuwe scheuten. Knip steeds alle ongewenste scheuten weg om hem in vorm te houden. Het weghalen van deze ongewenste takken komt de oogst ten goede. De kiwi kan zo immers al zijn energie in de vruchten steken in plaats van in de nieuwe takken.

Lees meer  Tuinonderhoud in de late winter

Verjongen

Het is goed om een kiwiplant om de zoveel jaar te verjongen. Doe dit door jonge takken vanuit het hart van de plant omhoog te leiden. Deze jonge takken ontwikkelen zijtakken. Zodra deze zijtakken vrucht dragen kun je de oude hoofdtak wegknippen. De kiwi blijft hierdoor compact en gezond.

Kiwi’s bloeien op oud hout

Kiwi’s bloeien op oud hout, dat betekent dat je het eerste jaar waarschijnlijk niet direct vruchten kunt oogsten. Meestal duurt het 3 tot 4 jaar voor de eerste vruchten verschijnen. Na 8 jaar draagt de plant waarschijnlijk pas volop. De planten bloeien vanaf eind mei, begin juni. Vooral warme zomers leveren heerlijke vruchten op!

Ook een mooie klimplant met heerlijk zoete én gezonde vruchten is de kiwibes (Actinidia arguta) , lees hier meer over het kweken van deze bes