Kleigrond is berucht, want: zwaar en lastig te bewerken. Als het heeft geregend, is het een plakboel en als het langere tijd droog is, wordt de grond een keihard plakkaat. Maar er zijn ook voordelen, want kleigrond is ook heel voedzaam, heel goed voor kleigrond planten. Hoe tuinier je optimaal op deze grondsoort?

Kleigrond planten voor in de moestuin en siertuin

Naast een moestuin heb ik een kleine boomgaard, een siertuin, een bessenborder, een plukborder, een koude kas en een aardbeienborder. Alles groeit overal uitstekend. Als iets aanslaat, wordt het vaak ook erg groot of hoog. Ooievaarsbek en Zeeuws knoopje doen het mooi in de siertuin, en in de moestuin gaan koolplanten, bonen, bietjes, sla en andijvie goed. Nog een tip voor kleituiniers. Het duurt langer eer de grond warm wordt, dus laat je niet te veel verleiden door mensen die erg vroeg zaaien.

Verder werk ik veel organisch materiaal, compost, bemeste tuinaarde en zand door de grond. Als er veel onkruid staat, pas ik de no-digmethode toe. Karton erop, daar een laag compost op, of soms alleen karton en daar in de winter stenen bovenop, want het moet ook betaalbaar blijven. Omdat op kleigrond water lang kan blijven liggen, kan de grond snel dichtslibben na veel regen, daarom hebben wij drainage laten aanleggen, zodat het water sneller weg kan lopen. We merken wel dat ook hier de zomers droger worden. We hebben veel regentonnen en een IBC-tank om water op te vangen voor die periodes. Als je de kleigrond eenmaal getemd hebt, dan ben je er superblij mee.

Lees meer  Beperk tuinklusjes met de juiste plantenkeuze

Naast mulch en compost maakt ook lavagruis kleigrond luchtiger, met z’n grove, poreuze korrel. Daarvan heb je 150 tot 200 gram per vierkante meter nodig, je kunt dat in de winter opbrengen als de grootste planten zich in hun winterslaap hebben teruggetrokken. In een nat seizoen kun je groeven of gaten maken, zodat er meer water, lucht en bacteriën in de grond komen. Dit zorgt voor meer leven, dat weer helpt de bodem luchtiger te maken. Verder wordt aangeraden om op rivierklei in de herfst wat kalk toe te voegen. Zeeklei bevat al kalk.

Krijg nog veel meer tips over kleigrond planten van Annette in het TuinSeizoen juli nummer.

Bestel nu het juni 2023 nummer van Tuinseizoen

TIP: Op kleigrond gedijen prei, knolselderij, ui, knoflook, kool en aardappelen ontzettend goed. De oogst is langer te bewaren en smaakvoller dan wanneer je deze gewassen op zandgrond teelt. Maar juist lange wortelgewassen als peen, pastinaak of wortelpeterselie hebben het moeilijk om mooi recht te groeien op klei.