De winter somber en saai? Dat hoeft helemaal niet!  Sommige planten laten zich juist in deze maanden van hun beste kant zien. Afhankelijk van de temperaturen kun je al vroeg genieten van voorjaarsbolletjes zoals het narcisje ’February Gold’.

Lijsterbes en vuurdoorn
In de winter zijn sommige heesters juist op hun mooist. In de vroege winter kun je soms nog genieten van de laatste lijsterbessen die de vogels hebben laten hangen en die, versierd met rijp, prachtig afsteken tegen de blauwe winterlucht. En wat dacht je van de vuurdoorn, deze heeft midden in de winter oranje, rode en soms gele bessen (afhankelijk van de cultivar).

roos wintertuin
Rozen
Bij een mild najaar bloeien rozen lang door en kun je op een ochtend verrast worden door zo’n mooie bloem waarvan de blaadjes zijn afgezet met een sierlijk wit randje.

kornoelje
Kornoelje
De rode twijgen van sommige kornoeljesoorten zijn in de winter, wanneer het blad is verdwenen, mooi zichtbaar en eind februari word je soms al getrakteerd op de eerste bloemen van de schijnhazelaar (Corylopsis pauciflora).

schijnhazelaar
Sneeuwkokjes en winterakonieten
Sneeuwklokjes en winterakonietjes piepen eind januari, begin februari al tevoorschijn, net als de boerenkrokus (Crocus tommasinianus).

krokus
Dag winter, welkom peperboompje
En bloeit het peperboompje (Daphne mezereum ’Rubra’) dan is het voorjaar echt alweer in aantocht!

peperboompje

Meer inspiratie en informatie over de kleurrijke wintertuin vind je in het magazine Tuinseizoen

Lees meer  Karmozijnbes in de tuin