De knolbegonia had jarenlang een oubollig imago, maar daar is nu verandering in gekomen. In 2016 was de knolbegonia zelfs Zomerbol van het Jaar! En dat terwijl begonia geen bol- maar een knolgewas is; voor het gemak worden ze echter onder de term ‘zomerbollen’ geschaard…

 

Heel veel knolbegonia’s

Het scala aan knolbegonia’s is enorm; je kunt kiezen uit hangende en rechtop groeiende soorten, en uit enkel- en dubbelbloemige en groot- en kleinbloemige soorten of cultivars. Daarbij variëren de bloemkleuren van wit, roze, rood en oranje tot geel, paars en abrikoos en dan zijn er nog begonia’s met meerkleurige bloemen.

knolbegonia oranje

Kleurrijke zomer!
Welke begonia’s je ook kiest, ze zorgen ’s zomers voor volop kleur! Net zoals dahlia’s kun je knolbegonia’s al in april voortrekken of oppotten om ze binnenshuis op te laten groeien voordat je ze na half mei buiten uitplant. Je hebt dan een voorsprong; deze voorgetrokken planten bloeien weken eerder dan wanneer je de knollen pas half mei in de border plant.

Knolbegonia planten
Plant de knollen met de holle kant naar boven en bedek ze met een dun laagje potgrond. Overwinter knolbegonia’s op een koele en vorstvrije plek.

knolbegonia rood

Bloei: juni-oktober
Hoogte: 25-40 cm
Standplaats: geen direct zonlicht
Aanraders: Begonia ’Chardonnay’ (abrikooskleurig, dubbelbloemig, enigszins overhangend), Begonia ’Illumination White’ (wit, dubbelbloemig, hangend), Begonia non-stop Oranje.

Zomerbollen in een pot?
Zorg voor een ruime pot, met onderin een voldoende groot drainagegat. Leg onderin potscherven of grind, en plant de bollen in goede, luchtige potgrond.

Op zoek naar zomerbollen? Bekijk ook: Mooie en bijzondere zomerbollen.

Lees meer  Meer vlinders & bijen in je tuin