Tevreden over je kruidentuintje? Ga dan in de herfst alvast aan de slag voor volgend jaar. Geef potplanten verse potgrond en bewerk je grond zodat je nog wat kunt zaaien. Snoei hoge planten terug en bind ze op als er sterke wind voorspeld is en zet kruiden in potten onder een afdakje wanneer het hard regent om te voorkomen dat ze te veel water krijgen.

Andere klussen voor in de herfst:
– Verzamel rijp zaad van bijvoorbeeld dille, venkel, koriander en peterselie om het te gebruiken in de keuken.
– Snoei struiken terug voor eind oktober. Geef vaste planten een opknapbeurt met een snoeischaar.
– Bescherm vorstgevoelige planten en jonge zaailingen door ze af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek.
– Van september tot begin december kun je knoflookteentjes planten.
– Zaai begin herfst peterselie om er ook in de winter van te kunnen oogsten.
– Snijd stekjes van rozemarijn en tijm en bewaar ze in een onverwarmde kas of koude bak. Soms overleven de planten de winter niet en dan heb je nog wat stekjes achter de hand.
– Kruidachtige planten die wel tegen onze winters kunnen zijn bijvoorbeeld lavas, roomse kervel, munt en zuring. Haal die planten nu uit de potten en snijd of scheur de wortels in drie of vier stukken met wat groen eraan zodat je meerdere, complete planten hebt die je opnieuw oppot. Dit houdt de plant krachtig en je krijgt zo gratis steeds meer plantjes!

Kruiden die je in de herfst kunt oogsten:
Spaanse zuring (smaakt naar sinaasappel, lekker in de sla), tijm, salie, bonenkruid, goudsbloem (kun je ook aan brooddeeg toevoegen!) en oregano.

Lees meer  Kamille kweken