Na de winter hebben veel kuipplanten gerekte stengels met maar weinig blad. Geef ze in de lente een pepkuur door ze terug te snoeien en te verpotten. Zo staan ze er binnenkort weer prachtig bij!

Haal bij het snoeien eerst dode takjes weg. Verwijder daarna takken die elkaar kruisen of dwars door het hart van de plant groeien. Daarna kort je lange, spichtige takken flink in; knip ze af boven een oog dat naar de buitenkant van de plant wijst.

Door deze snoeibeurt lopen de slapende ogen onderaan de stengel uit, zodat je plant nieuwe zijscheuten gaat vormen. Planten als fuchsia’s (foto), Lantana en Abutilon worden zo weer mooi bossig.

Verpotten en bemesten
Verpot de plant na het snoeien in verse potgrond. Bij grote potten kun je ook alleen het bovenste grondlaagje verversen. Druk de aarde goed aan rondom de wortels en geef water. Zet je kuipplant dan op een lichte plek, maar nog even uit de felle zon.

Nieuwe potgrond bevat voeding voor ongeveer zes weken, daarna kun je af en toe bijmesten. Zo blijven je kuipplanten goed groeien en zullen ze weer volop bloemen vormen!

Lees meer  Vroege irissen