Eerder plaatsten we al een artikel met tips voor een duurzame tuin van een ontwerper. Maar duurzaamheid is (gelukkig) op nog veel meer manieren te interpreteren en toe te passen. Hier een aantal tips en ideeën om je duurzaamheids-palet te verbreden.

Is een buitenkeuken nou duurzaam of niet?

Het ligt er bijvoorbeeld aan wat voor hout je gebruikt voor het bouwen van de overkapping. Gerecycled hout of inlands douglas is wel duurzaam, hout dat uit bossen is gehaald waar op die manier het leven van planten en dieren wordt verstoord niet. Net als hout waarvoor veel transportbewegingen moeten worden gemaakt. Als je kookt op aardgas, is dat niet zo duurzaam als wanneer je vuur met restjes hout maakt (zonder chemische aanmaakblokjes). Als je elektrische apparaten gebruikt, ligt het weer aan de soort stroom die je gebruikt. Wat dat betreft is er veel te winnen via online energie vergelijken, of zelfs zonnepanelen op de overkapping te plaatsen. Kortom: een buitenkeuken kan zéker duurzaam zijn.

Steentje bijdragen aan dierenwelzijn

Egels die iets mankeren komen vaak bij de egelopvang terecht, waar ze door vrijwilligers zo goed mogelijk opgelapt worden. Daarna zoeken ze een soort rusthuis voor hun oude dag, oftewel een afgesloten tuin waar ze veilig rond kunnen scharrelen. Informeer eens bij de egelopvang in jouw buurt wat de eisen en mogelijkheden zijn om die leuke beestjes in je eigen tuin te hebben. Voor dieren die je juist niet in je (moes)tuin wilt hebben zoals slakken, geldt dat we die bestrijden zoals dat hoort in 2021: duurzaam en dus diervriendelijk. Slakken verjaag je met kopertape, als je dit om je plantenbakken heen plaatst blijven ze wel weg. Zo zijn er ook zat manieren om muizen, wespen en andere aardbewoners uit je tuin te houden. Besef wel dat er in je tuin maar weinig dieren zitten die géén functie hebben.

Lees meer  Inspiratietips voor het inrichten van een werkkamer

Maak zelf tuinmeubels van gebruikt pallethout

Die dure loungesets van de tuinmeubelgiganten heb je zelf in een paar uurtjes nagemaakt. Dat heeft een waslijst aan voordelen: je bent goedkoper uit, je bent creatief en rustgevend bezig (even het hoofd leegmaken) en houdt er wellicht een nieuwe hobby of zelfs een online handeltje aan over. Je recyclet oud materiaal. Je hebt je eigen, unieke ontwerp. En dat allemaal dankzij de pallets die je op elk industrie- of bedrijventerrein meestal gratis mee mag nemen. De restjes hout gaan in de vuurkorf, of gebruik je voor kleinere tuinaccessoires. Het zaagsel vang je op in een bak, omdat je er met wat lijm of hars vloeibaar hout van kunt maken. Zo zie je dat duurzaamheid (kijk ook bij dit artikel) niet alleen een nobel streven, maar ook leuk is.