Wil je meer vlinders en bijen in je tuin? Zorg voor voldoende nectarplanten in je border!

Dat vlinders en bijen in hun voortbestaan worden bedreigd, is algemeen bekend. En ook dat (vooral) bijen onmisbaar zijn voor de bestuiving van gewassen die ons weer tot voedsel dienen. Zonder bestuiving ontstaan er immers geen vruchten en ook geen zaden.

Bloemen
Je helpt de nuttige insecten niet alleen door een insectenhotel of vlinderkast op te hangen die hen een goede schuil- of nestgelegenheid biedt, maar vooral ook door planten in je tuin te zetten waarvan de bloemen veel nectar en stuifmeel bevatten.

Meer vlinders & bijen in je tuin

Vlinderstruik of lavendel
In iedere tuin is wel een plekje te vinden voor een vlinderstruik of lavendel; deze zijn erg mooi, bloeien uitbundig en trekken massa’s vlinders en bijen. Zet ze wel op een zonnige en beschutte plek. Niet alleen omdat deze zonliefhebbers daar het beste zullen gedijen, maar ook omdat vlinders en bijen nu eenmaal van zon en warmte houden. Het heeft dan ook geen zin om op een schaduwrijke plek een vlindertuin aan te leggen.

Meer vlinders & bijen in je tuin

Gelderse roos, sering, liguster en bramen
Heb je meer ruimte, dan kun je denken aan meidoorn, Gelderse roos (Viburnum opulus), sering of liguster (niet als haag, maar als struik want anders geeft hij geen bloemen). Ook bramenstruiken zijn geliefd.

Meer vlinders & bijen in je tuin

Bloeitijd
Kies bij voorkeur nectarplanten die variëren in bloeitijd zodat ze niet alleen in de zomer maar ook in het voor- en najaar nog een gevarieerd menu in je tuin kunnen vinden. Want van februari tot november zijn bijen en vlinders ook actief. Met de vroegbloeiende winterheide, longkruid of maarts viooltje zullen de bijen dan ook extra blij zijn, net als met de laatbloeiende herfstasters, zilverkaars of met struikklimop (Hedera helix ’Arborescens’).

Lees meer  Gentiaan: tuinplant van de maand augustus

Meer vlinders & bijen in je tuin

Zomerbloemen
In de zomer is de keuze aan nectarplanten met prachtige bloemen het grootst. Wat dacht je van Agastache foeniculum ’Blue Fortune’ (dropplant), Salvia nemorosa ’Caradonna’ (salie) of Verbena bonariensis (ijzerhard) met hun lila of paarse bloemen? Van de hoogopgaande Eupatorium maculatum ’Atropurpureum’ (koninginnekruid) met bloemtuilen in oudroze? Of van uitbundig bloeiende marjolein of tijm? Deze twee laatst genoemde kun je ook gebruiken als keukenkruid, maar zorg dan wel dat je een deel van de plant voor de bijen in bloei laat komen.

Meer vlinders & bijen in je tuin

 Tip: Giet vlinder- en bijenplanten goed in droge periodes. Alleen dan blijven de bloemen nectar geven.

Bekijk ook een post over bijenplanten!

Favoriete insectenhotels voor meer bijen in de tuin: