In de wintermaanden is het veel te koud om buiten te zitten. Tenzij je een tuinhaard hebt! Met zo’n buitenhaard verspreid je warmte en sfeer over heel je terras en kun je zelfs in hartje winter van je tuin genieten. Tuinhaarden zijn er in alle soorten en maten: er is er dus zeker een die bij jouw tuin past.

Altijd leuk

Met een tuinhaard stook je je terras of tuinzitje lekker warm zodat je in de winter en de zomer van je tuin kunt genieten. Broodjes of marshmallows boven het vuur roosteren is leuk en lekker. Maar ook wanneer je je haard niet laat branden, kan hij een aanwinst voor je tuin zijn. Terrashaarden zijn in alle vormen, maten en kleuren verkrijgbaar: van klassieke gietijzeren kachels tot strakke designhaarden en exotisch ogende keramiekhaarden. Daarom is er altijd wel een tuinhaard te vinden die bij het ontwerp van jouw tuin past.
De gemiddelde tuinkachel kost tussen de €100 en €500 euro, afhankelijk van de kwaliteit en het materiaal. Kleinere haarden zijn meestal wat goedkoper, maar voor grotere terrassen vaak minder praktisch. Tuinhaarden zijn te koop bij gespecialiseerde (online) winkels, tuincentra en bouwmarkten.

Onderhoud van de tuinhaard

Er zijn tuinhaarden die op gas werken, maar in de meeste gevallen is het de bedoeling om hout in de kachel te verbranden. Zorg ervoor dat je alleen goed gedroogd hout in de haard verbrandt: anders gaat het spatten en vonken. De droogtijd van hout is afhankelijk van de soort. Hardere houtsoorten, zoals eiken, hebben bijna een jaar nodig om helemaal droog te worden. Geverfd of gelakt hout en materialen zoals textiel mag je niet in de tuinkachel verbranden: daar kunnen giftige stoffen bij vrijkomen.
Houd er altijd rekening mee dat je de buitenhaard op een egale en stevige ondergrond plaatst, zodat hij met geen mogelijkheid om kan vallen. Als de haard een beetje wiebelt, kan je bierviltjes of karton onder een poot steken zodat al zijn poten de grond raken.

Stalen tuinhaarden zijn vrij goed gestand tegen de regen, maar gietijzeren haarden kunnen daardoor gaan roesten. Als je de buitenhaard langere tijd niet gebruikt, is het verstandig om deze af te dekken. Daar zijn op maat gemaakte beschermhoezen voor verkrijgbaar. Je kunt hem natuurlijk ook onder een afdak of binnen zetten.

Milieubewust

Klimaatneutraal zijn kachels niet, maar zolang je een tuinhaard alleen gebruikt zoals hij bedoeld is en er dus alleen goed brandbaar hout in verbrandt, valt het met de milieubelasting wel mee. Bij de verbranding van hout komen namelijk schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof, dioxine en benzeen. Houtvuurtjes stoken zorgt dus voor luchtvervuiling. Brandbare blokken van geperst hout zijn het milieuvriendelijkst. Kies bij houtblokken altijd voor hout met een FSC- of PEFC-keurmerk: dat hout komt uit verantwoordelijk beheerde bossen. De as die overblijft kan je gebruiken als meststof in de (moes)tuin.