Elke tuin heeft een zitplek nodig. Daarom geven wij 5 tips voor een fijn terras!

1. Een terras in de zon of  juist niet?

Ga je een compleet nieuwe tuin aanleggen. Stel jezelf dan de volgende vragen: Hoeveel terrassen wil ik hebben? Terrasoverkapping of niet? Waar ga ik de terrassen voor gebruiken? Hoe groot moeten de terrassen zijn en wat is de beste plek? Voor een terras met een eettafel ga je uit van 2 m2 per persoon. Dus heb je een set met zes stoelen, dan moet het terras minstens 12 m2 groot zijn. Heb je ruimte voor meer terrassen, kies dan een plek in de zon en een plek in de schaduw. Zeker gefilterd licht, bijvoorbeeld onder een boom of een begroeide pergola, geeft een fijne sfeer.

terras shutterstock

2 Creëer je terras op een praktische plek

Het is belangrijk dat je een logische plek kiest. Achter in de tuin kan het aangenaam rustig zijn, maar ga je echt elke dag met alle borden en schalen heen en weer lopen? Vaak is een eetterras dicht bij de woning een stuk praktischer. De meeste mensen laten het terras naadloos op het huis aansluiten maar eigenlijk is dat niet mooi, omdat je dan steen tegen steen krijgt. Beter breng je een strookje groen ( met bijvoorbeeld hoge vaste planten of een klimmer tegen de muur) aan tussen de muur en het terras.

terras-shutterstock

3. Wat is mijn stijl?

Ga bij de inrichting van je terras net zo te werk als bij de inrichting van je huis. Bedenk welke stijl bij jou en bij jouw tuin past. Stem de materialen op elkaar af en kijk daarbij ook hoe je tuin verder is ingericht. Bij een romantische tuin past een klinkerterras met brocante meubeltjes en vintage-potten. Heb je een strakke, moderne tuin, dan kies je eerder voor moderne, lichte meubelen en grote tegels.

Lees meer  Meer vlinders & bijen in je tuin

terras potten shutterstock

4. Planten en potten op het terras

In een cottagetuin kan het zeker leuk zijn om een allegaartje van planten en potten bij elkaar te zetten, maar in veel andere tuinen levert het een rommelig en onrustig beeld op. Bij potten levert groot meer effect op dan klein. Voordeel is dat planten in grote potten ook wat minder verzorging nodig hebben omdat ze in een ruime hoeveelheid potgrond staan. Stem de potten dus op elkaar en op de tuinmeubels af.

verlichting op terras

5. Kies voor de juiste verlichting

Met de juiste verlichting heb je nog langer plezier van je terras! Maak direct bij het aanleggen van de tuin een goed lichtplan, zodat kabels meteen worden ingegraven. Zorg ook voor een of meer buitenstopcontacten (spatwaterdicht). Handig wanneer je tijdelijk extra verlichting wilt aanbrengen (zoals in de kerstperiode) of een stopcontact nodig hebt voor gereedschap of voor de muziekinstallatie tijdens een tuinfeestje…

Bekijk ook: In 4 stappen een geweldig een terras!