Mieren zijn erg nuttig in de tuin; ze eten verschillende soorten insecten die bijvoorbeeld de planten aantasten. Maar mieren kunnen helaas ook voor overlast zorgen. Ze leven bij elkaar in grote kolonies onder de grond en bouwen hun nesten graag onder terrastegels. Wanneer ze in grote aantallen in de moestuin voorkomen, kunnen ze aan de planten gaan eten. Hier vind je 5 tips om mieren te bestrijden op een natuurlijke manier.

1. Plant boerenwormkruid
Mieren houden niet van boerenwormkruid en maken daarom graag een ommetje wanneer de plant in je tuin staat. Boerenwormkruid houdt naast mieren ook muizen en vliegen op afstand. Je ziet de plant vaak langs de weg in de bermen staan.

2. Kokend water
Wanneer de mieren eenmaal een nest gemaakt hebben, kun je ze bestrijden met kokend water. Meng wat afwasmiddel door het water en giet dit in het nest. Mieren maken hun nesten tot diep in de grond, dus het is belangrijk om dit een aantal dagen vol te blijven houden.

3. Azijn
Meng wat schoonmaakazijn of gewone azijn met water en giet dit in het nest. Je kunt dit mengsel ook in een plantenspuit doen en sprayen op plekken waar je liever geen mieren wilt hebben.

4. Mieren in de composthoop
Wanneer je mieren in de composthoop hebt, is de compost te droog geworden. Maak de hoop vochtig en dek hem af zodat het vocht niet direct weer kan verdampen.

5. Koffiedik
Mieren houden ook niet van koffiedik. Strooi wat koffiedik rond het deel van de tuin waar je de mieren wilt weren. Strooi ook koffiedik rondom het huis om te voorkomen dat de mieren naar binnen gaan.

Lees meer  Zomersnoei in juli

Mollen, woelmuizen of luizen in de tuin? Check de tips!