Ook een balkon of dakterras kun je omtoveren tot een weldadige groene leefomgeving. Met kleurrijke balkonplanten en smakelijke kruiden creëer je een heerlijke buitenruimte om nieuwe energie op te doen en vrienden te ontvangen!

Zelfs een klein balkonnetje of dakterras kun je met wat fantasie en prachtige balkonplanten omvormen tot een groene oase. Zeker in de stad is elk snippertje groen goud waard, dus spring er royaal mee om. Een groene leefomgeving is namelijk niet alleen beter voor de natuur, maar ook voor jezelf! Balkonplanten en -bloemen zorgen voor zuurstof en doen wonderen voor je humeur, waardoor je je beter kunt ontspannen. En zeg nu zelf: er is toch niets beter dan de deur openslaan en genieten van prachtige groene balkonplanten?!

Heel veel balkonplanten
Welke balkonplanten je kiest, hangt natuurlijk af van je smaak, maar de mogelijkheden zijn bijna onbegrensd. Veel planten zijn geschikt als balkonplanten: in het voorjaar zorgen primula’s en bloeiende bolletjes voor een vrolijk accent. En zodra de kans op nachtvorst rond mei voorbij is, kun je potten vullen met de mooiste eenjarigen en stekperkplanten. Gebruik bijvoorbeeld hangpetunia’s of die leuke miniatuur Million Bells, die het hele seizoen onvermoeibaar doorbloeien. Ook kuipplanten als een bougainville zorgen een zomer lang voor spektakel op jouw balkon of dakterras.

Lekkere balkonplanten
Denk ook aan eetbare balkonplanten – alles wat je zelf kweekt is supervers en smaakt heerlijk! In potten en bakken kun je gemakkelijk op je balkon minitomaatjes kweken of pluksla, waarvan je telkens een paar knapperige blaadjes oogst. En wat kruiden in potten komen dagelijks van pas om je eten een aromatische oppepper te geven.

Lees meer  Bloembollen planten met kinderen

De lucht in!
Op een balkon moet je meestal woekeren met de ruimte, benut daarom ook de hoogte. Een clematis, passiebloem of eenjarige klimmer als blauwe winde zijn daarom zeer geschikt als balkonplanten. Je kunt ze tegen een klimrek laten groeien, dat je aan de muur bevestigd. Mag dat niet, zet ze dan in een grote pot tegen een piramide van bamboestokken. Ook een mooie potplant op een hoog plantentafeltje springt veel meer in het oog op je balkon. Heb je ruimte voor iets groters? In een royale pot past zelfs een mooie esdoorn of een mini-boompje op stam. Met zo’n hoge blikvanger krijg je het gevoel dat je helemaal door groen omgeven bent en ziet je balkon of dakterras er in alle seizoenen fantastisch uit!

Om op te letten
Wind Op een hoog balkon of dakterras waait het harder, waardoor balkonplanten sneller uitdrogen. Zorg voor wat beschutting door bijvoorbeeld een balkonscherm, en geef voldoende water.
Gewicht Let bij een dakterras op overbelasting, want vochtige potgrond weegt veel. Plant je eenjarigen balkonplanten in diepe potten, vul die dan deels met piepschuim of kleikorrels.
Potten Grote potten drogen minder snel uit. Gebruik lichtgewicht kunststof potten, groeizakken van waterbestendig textiel of metalen emmertjes, waar je afvoergaten in boort.
Voeding Geef potplanten eens per twee weken voeding in het gietwater of gebruik speciale mestkegeltjes, die maandenlang voeding afgeven. Zo kun je nog langer van je balkonplanten genieten.