Tussen het tuinpad en onze schuur hebben wij een strookje van 20 cm. Daar groeit nu maagdenpalm (Vinca Minor) in, maar ik vind dat de bodem niet mooi bedekt is. Ik zou hier graag muurfijnstraal (Erigeron Karvinskianus) planten, maar wij tuinieren op zandgrond en deze plek vangt alleen wat ochtendzon in de zomer. Kan deze plant hier gedijen?

Muurfijnstraal: onze experts vertellen

Nee, muurfijnstraal (Erigeron Karvinskianus en ook wel Mexicaans madeliefje genoemd) zal het hier beslist niet naar zijn zin hebben want dit plantje staat het liefst pal in de zon. Bijna alles wat uitbundig bloeit, heeft volop zon nodig en dat geldt ook voor dit plantje. In dit schaduwrijke strookje zal hij niet of nauwelijks bloeien. Wel houdt Erigeron karvinskianus van goed doorlatende, arme grond. Op een zonnige, warme plek zal hij zich rijkelijk uitzaaien, wat een speels effect geeft. Op dit strookje met veel schaduw zou Vinca minor het eigenlijk heel goed moeten doen. Mijn advies is om de planten eruit te halen, compost door de grond te werken en de maagdenpalm weer terug te planten. Vul eventueel aan met extra planten.

Voor extra kleur en seizoensbeleving zou je er in september of oktober sneeuwklokjes en narcissen tussen kunnen poten. Deze bolgewassen kunnen goed tegen schaduw en vinden hun weg wel tussen de bodembedekker door.

Lees alles over de Erigeron Karvinskianus, muurfijnstraal of Mexicaans madeliefje in onze plantengids.

Bestel nu het juni 2023 nummer van Tuinseizoen

Lees er meer over in het juli nummer van TuinSeizoen.

Lees meer  Alternatieven voor buxus