Natuursteen heeft de laatste jaren een groot marktaandeel veroverd. Het heeft weliswaar een hogere prijs, maar het is bijzonder fraai en slijt nauwelijks. Je hebt de keuze uit hardsteen, graniet en basalt, maar ook zijn er kwaliteiten voor buiten te vinden bij kalksteen en marmer en de splijtgesteentes leisteen en kwartsiet.

Elke steensoort heeft zijn eigen karakter, maar ook de nabewerking heeft invloed op het uiterlijk en gebruik. Zoeten levert een glad oppervlak op. Dat is gemakkelijk in onderhoud, maar bij regen minder slipvast. Vlammen of branden geeft een licht reliëf en dus meer grip.

Hardsteen en graniet kunnen worden voorzien van een putjespatroon (boucharderen) wat de tegels zeer stroef maakt. Dat is een prettige eigenschap bij traptreden of rond het zwembad.

Vakwerk
Veel steensoorten zijn in verschillende tegelformaten leverbaar. Het leggen is vakwerk omdat er vaak een cementbed nodig is. De ene soort natuursteen is wat poreuzer dan de andere, maar met een goede impregneerlaag voorkom je dat vuil in de tegels kan dringen. Zelfs een terras in een lichte kleur blijft zo in topconditie.

Lees meer  Moderne of traditionele tuinbestrating?