Wat vers fruit is in de zomer zijn noten in de herfst. Ze geven je energie en zijn heerlijk als tussendoortje of als ingrediënt in baksels. Wil je zelf noten kunnen rapen? Dan is een notenboom in je eigen tuin zetten het overwegen waard.

Zelf noten in je tuin
Noten zijn bekend als lekkere snacks. Je kunt ze uiteraard gewoon in de winkel of op de markt kopen, maar uit eigen tuin rapen of plukken is natuurlijk nog leuker. Versere noten dan van je eigen notenboom kan bijna niet!

 Noten in je eigen tuin

Om even te weten
Een notenboom in je tuin zetten is een leuk idee, maar let wel even op welke boom je plant: een walnotenboom bijvoorbeeld wordt erg groot. Een wilde walnoot kan wel 20 meter hoog worden, maar gecultiveerde rassen als ’Broadview’ of ’Buccaneer’ halen ook 8 meter. Er zijn inmiddels ook rassen die slechts zo’n 4 meter hoog worden. Een hazelnoot wordt maar een meter of 2, maar vraagt vanwege zijn grillige groeivorm toch ook de nodige ruimte. Amandelboompjes (Prunus dulcis) worden tussen de 3 en 5 meter hoog.

 Noten in je eigen tuin

Voordeel in je eigen tuin
Als je de ruimte hebt, heeft een walnoot in je tuin extra voordeel. De etherische olie in de bladeren houdt namelijk insecten op afstand; een zitje onder zo’n boom is dus ideaal. Uiteraard wil het oog ook wat, en in dat geval zijn amandelboompjes een goed idee. In het voorjaar dragen ze namelijk prachtige witte tot roze bloesems.

 Noten in je eigen tuin

Lees meer  Camelia: wat moet je weten?