Een terras met een doorkijkje? Nee. Waar je tegenaan kijkt is een spiegel, een optisch trucje om de hersenen om de tuin te leiden.

Met het formaat van tuinen is vrijwel altijd wat aan de hand: te smal, te lang, te hoekig… Gelukkig kun je daar wat aan doen. Door simpele trucs laat je wat krom is recht lijken, en dat wat dichtbij is een stuk verder weg zijn.

Een spiegel is zo’n trucje; het suggereert dat de tuin achter de spiegel doorloopt. Plaats hem wel zo dat de spiegel alleen planten reflecteert en niet jezelf op het terras. Dan is het gedaan met de illusie. Met een trompe-l’oeil, een realistische schildering op een muur, is het effect nog groter. Heb je een echt doorkijkje in de tuin, naar omringend landschap bijvoorbeeld, maak daar dan vooral gebruik van door het plaatsen van een open hekje.

Een tuin kun je ook groter laten lijken door aan het eind van een pad een blikvanger te plaatsen, zoals een grote vaas of mooi beeld. Heb je een smalle, lange tuin, maak dan gebruik van horizontale lijnen; deze maken een tuin optisch breder. Verticale lijnen daarentegen maken een korte, brede tuin dieper.

Wist je dat onze hersenen de eigenschap hebben om dat wat we niet zien automatisch aan te vullen? Ook daar kun je gebruik van maken. Laat een tuinpad weglopen achter hoge beplanting of met klimplanten bedekte trellisschermen; misschien stuit je als je de hoek omgaat direct op een muur, maar even heb je het idee dat de tuin nog eindeloos doorloopt…

Lees meer  Tuinontwerp: Buiten Wonen