In november neemt de lichtintensiteit razend snel af en in december zijn de dagen voorbij voordat je het in de gaten hebt. De tuin is in rust, maar de tuinliefhebber kan toch nog van kleur genieten. Met de juiste planten in de wintertuin kan deze ook in de koude maanden adembenemend mooi zijn. 

Het is een kwestie van de juiste planten in de wintertuin zetten én subtiele bloei en veranderingen kunnen waarderen. Roze, geel, rood, het kan allemaal. Ook in de winter. We hebben hieronder een aantal van onze favoriete bloemen en planten in de wintertuin op een rij gezet.

viburnum-bodnantense dawn
Viburnum bodnantense ’Dawn’

De kleine roze bloemetjes van Viburnum bodnantense ’Dawn’ zie je soms al in november aan de kale takken verschijnen. De prachtige bloem wordt ook wel omschreven als kleurrijke sneeuwbal en kan tot 2,50 meter hoog groeien. Deze roze blikvanger behoort tot de sierheesters, welke groep sowieso erg mooi staat in een wintertuin.

wintertuin winterjasmijn
Winterjasmijn

Ook de winterjasmijn Jasminum nudiflorum met zijn lange, slappe twijgen en gele bloemetjes is er vroeg bij. Deze uitstekende klimmer bloeit van december tot februari, op zowel schaduwrijke als zonnige plekken.

rozen-wintertuin
Rozen

Tijdens een mild najaar en een zachte winter blijven sommige rozen gewoon doorbloeien. Niet meer zo rijk, maar een bloemetje met een randje rijp is nu wel erg mooi!

helleborus
Helleborus

Helleborus niger, de echte kerstroos, zie je nu ook volop. Het zijn wel voorgetrokken exemplaren want in de border bloeit de plant pas later. Zet de plant in een pot op de tuintafel, zodat je de hangende bloemen goed kunt zien. Wist je trouwens dat kwekers voortdurend bezig zijn om nieuwe kleurschakeringen of vormen van de helleborus te kweken? Dit betekent nog meer moois voor de toekomst.

Lees meer  Voorzaaien eenjarigen

sierappeltejes rood

Appeltjes en bessen

Vruchten zijn er ook nog steeds. Sierappeltjes blijven lang aan de boom en natuurlijk zijn er de bessen van Pernettya en Gaultheria precumbens.

siergras
Sierlijk gras

In deze maanden komen ook de uitgebloeide siergrassen prachtig tot hun recht. Van de pluimen heb je nog zeker drie maanden plezier!

lampionplant

De lampionplant(Physalis)

Deze plant schittert in de winter als nooit tevoren. De lampionnetjes lijken wel kleine lantaarntjes!

venkel -630
Venkel en clematis

Clematis orientalis en venkel laten zich eveneens ’s winters van een onverwachte kant zien.

Kaaardenbol--shutterstock-6

Kaardenbol

Bij sommige planten is het wintersilhouet hun beste eigenschap, zoals bij de grote kaardenbol, Dipsacus fullonum. Deze inheemse plant is bijzonder taai en groeit op kalkrijke grond in bermen, langs dijken en op ruige terreinen. Maar natuurlijk ook in je tuin!
wintertuin

Prachtig in de wintertuin: distels en kardoen

De zaadhoofdjes van distels zijn zeer geschikt als snij- of droogbloem; als je ze goud of zilver spuit, kun je er prachtige kerstdecoraties mee maken. Cynara cardunculus of kardoen is een distelachtige plant met grote bloemhoofden, verwant aan de artisjok.

papavers--shutterstock-630

Functie zaadhoofden

Naast dat de zaadhoofden er prachtig uitzien, hebben ze natuurlijk ook een functie: het verspreiden van de plantensoort. Eigenlijk zijn het net pakhuizen, de zaden liggen er opgeslagen totdat het juiste moment aanbreekt om ze op de grond te laten vallen, zodat er een nieuwe plant uit kan groeien.

agapanthus-shutterstock-630

Beste planten in de wintertuin

Als je in de basisbeplanting zo’n 10 à 20% wintergroene soorten gebruikt, ben je al een flink eind op weg om je tuin ’s winters aantrekkelijk te houden.  Kies uit de volgende soorten:

Lees meer  Wat voor grond heeft mijn tuin?

Hagen
Buxus, taxus, coniferen, laurierkers, liguster en hulst blijven wintergroen, maar ook minder bekende soorten als Elaeagnus, Lonicera nitida en Ilex crenata (Japanse hulst).

Heesters
Naast bekende soorten als hulst, klimop (ook struikklimop), Aucuba, berberis, Mahonia, Skimmia, Viburnum tinus en V. davidii kun je ook denken aan Photinia x fraseri ’Red Robin’ (rood blad) of geurende struikjes als Choisya ternata, Osmanthus en Sarcococca. Op zure grond kun je ook rododendron en camelia aanplanten.

Vaste planten
Gebruik winterbloeiers als Helleborus en schoenlappersplant (Bergenia) en bodembedekkers als Pachysandra, sommige Epimediums, maagdenpalm (Vinca), mansoor (Asarum) en tijmsoorten.

Varens
Mooi zijn Polystichum setiferum (zachte naaldvaren), Asplenium scolopendrium (tongvaren).

Grasachtigen
Stipa gigantea, Deschampsia, Sesleria, Helictotrichon sempervirens, diverse Carex-soorten (zegge) en bamboe.