Wortelgoed, planten met kale wortel of planten met blote wortel zijn allemaal termen voor hetzelfde: heesters die verkocht worden zonder pot of kluit. Ze zijn een stuk goedkoper dan kluit- of potplanten en van november tot half april verkrijgbaar.

Rozen en haagplanten van beuk, haagbeuk of liguster worden vaak verkocht als planten met kale wortel.  De verkoop van dit soort planten kan uitsluitend plaatsvinden in de winter, wanneer de planten in rust zijn. Alleen dán hebben de planten er nauwelijks last van dat de wortels korte tijd niet bedekt zijn en dan ook geen water kunnen opnemen.

Voordelen van planten met kale wortel

Planten met kale wortel zijn makkelijk te vervoeren. Door het ontbreken van de (relatief zware) kluit kunnen rozen met kale wortel zelfs redelijk eenvoudig per post verstuurd worden. Fijn voor de kweker, maar ook voor ons, want het voordeel wordt doorberekend waardoor planten met kale wortel vaak meer dan de helft goedkoper zijn dan planten met kluit of planten die zijn opgekweekt in pot. Vooral als het gaat om haagplanten kan de aanschaf van wortelgoed dan ook een grote besparing opleveren.

pas geplante beukenhaag, planten met kale wortel

Pas geplante beukenhaag met planten met kale wortel.

Aanplanten

Het aanplanten van rozen of ander plantgoed met kale wortel kan van november tot eind maart- half april, behalve als het erg drassig is, als het vriest of gesneeuwd heeft. Belangrijk is dat de wortels niet uitdrogen. Vervoer planten met kale wortel daarom altijd in plastic zakken, leg ze bij thuiskomt in de schaduw en plant ze zo snel mogelijk. Dompel de wortels even in een emmer water voordat je planten met kale wortel in de grond zet. Lukt het niet om het wortelgoed direct te planten, kuil het dan even op. Dat is heel simpel: maak een voldoende groot gat zet de planten erin, gooi het gat weer dicht en trap de grond licht aan. Giet er vervolgens flink wat water bij, dan weet je zeker dat de wortels niet uitdrogen. De opgekuilde planten hebben niets te lijden. Plant ze wel op de juiste plek vóór eind maart!

Lees meer  Exotisch groen

Lees ook: Hagen met kale wortel planten.