Al vanaf september liggen er bollen bij het tuincentrum, maar wat is de beste planttijd voor bollen?

Bolletjes die gauw uitdrogen, kun je het best zo snel mogelijk planten, anders kan het resultaat tegenvallen. Dat geldt bijvoorbeeld voor sneeuwklokjes, Fritillaria’s, Erythronium en anemoontjes met wortelstokjes.

Vroegbloeiende bolletjes, zoals bijvoorbeeld krokusjes, sneeuwroem (Chionodoxa), Scilla en Iris reticulata, moeten vroeg de grond in om voor de winter voldoende wortels te kunnen vormen. Plant deze bolletjes daarom liefst in september/oktober. Ook voor narcissen en de kleine botanische tulpjes is september/oktober een goede planttijd. De grote tulpen en hoge sieruien (Alliums) plant je in oktober/november, die houden namelijk van een wat koelere bodem. Ze kunnen zelfs nog in december de grond in, mits het niet vriest.

Ben je een zak bollen vergeten? Plant ze alsnog, desnoods in een pot die je tijdelijk in de schuur zet zodat ze goed kunnen wortelen. Bollen zijn een levend product, ze moeten blad vormen om een nieuwe bol aan te kunnen leggen. Het heeft daarom geen zin om ze een jaar te laten liggen tot het volgende plantseizoen.

Vergeten bollen plant je in december!

Lees meer  Tulpen planten