De herfst ongezellig op het terras? Nee hoor, met deze potplanten maak je je terras juist heel gezellig in de herfst! En ben je er na verloop van tijd op uitgekeken? Geef ze dan een plekje in de border.

1. Struikheide
Ook in deze tijd van het jaar zijn er nog planten die rijk bloeien, zoals de knopbloeiende Calluna (struikheide). Deze bossige struikjes zijn verkrijgbaar in wit, roze, paars en roodpaars. Ze geven lang kleur en zijn op het terras mooi te combineren met bladplanten of siergrassen, of combineer ze zoals hier met bijpassende snuisterijen in ton sur ton tinten.
struikheide
In de tuin
zon * zure zandgrond * hoogte 15 – 80 cm

2. Scarletta
Leucothoe axillaris ’Zeblid’, beter bekend onder de merknaam Scarletta, is een prachtige bladplant die net zoals heide – waaraan hij is verwant – van zure grond houdt. De leerachtige bladeren verkleuren tijdens het seizoen van bronskleurig naar donkergroen en tijdens de koude maanden naar donkerrood. In een felrode pot wordt deze opvallende bladkleur extra geaccentueerd.
scarletta
In de tuin
halfschaduw * goede, humusrijke, zure grond * hoogte 100 cm

3. Purperklokje
Om je terras in optimale herfstsfeer te krijgen, kun je een paar potjes of rieten mandjes vullen met donkerbladige purperklokjes (Heuchera). Deze meeste Heuchera’s houden hun blad in de winter, ze combineren in de herfst en winter prachtig met de beige en bruine tinten van siergrassen. Mooie cultivars zijn onder meer Heuchera ’Obsidian’ (glanzend, heel donker roodzwart blad), ’Chocolate Ruffles’ (gekruld chocoladebruin blad) en ’Caramel’ (karamelkleurig blad).
Stipa-tenuissima-Ponytail
In de tuin
zon-halfschaduw * goede, niet te natte grond * hoogte 20 – 40 cm

Lees meer  Tulpen verzorgen

4. Tongvaren
Tussen al die herfstige tinten komt een frisgroen accent van enkele tongvarens (Asplenium scolopendrium) goed tot zijn recht. De heldergroene bladeren blijven de hele winter mooi, waardoor je eindeloos plezier van deze varen hebt.
tongvaren
In de tuin
(half)schaduw * humusrijke grond * hoogte 50 cm

5. Parelbes
Door de vele roze, rode, violetpaarse of witte bessen is Gaultheria mucronata (voorheen Pernettya mucronata) de hele winter een absolute blikvanger. Dit wintergroene, dichtvertakte struikje heeft kleine leerachtige blaadjes en moet het echt van zijn kleurige bessen hebben; de witte urnvormige bloempjes in mei-juni zijn veel minder spectaculair. Deze plant is tweehuizig; wil je volgend jaar weer bessen hebben, dan is ook een mannelijke plant nodig!

parelbes
In de tuin
Zonnig en beschut * koele, vochtige, humusrijke grond * hoogte 75 cm

6. Lampionplant
Ook met de feloranje zaaddozen van lampionplant (Physalis alkekengi var. franchetii) kun je het herfstterras meer kleur geven. Kun je de lampionnetjes niet uit eigen tuin oogsten, dan zijn deze verkrijgbaar bij de bloemist.
lampionplant
Tip Zorg dat potplanten vooral in de herfst en winter goed afwateren om wortelrot te voorkomen.

Klik hier voor nog meer inspiratie voor herfstkleur op het terras