De meeste fruitbomen snoei je in de winter, behalve steenfruitbomen zoals pruimenbomen. Deze snoei je het best midden in de zomer, direct na de oogst!

Loodglans
Pruimenbomen zijn heel gevoelig voor loodglans. De ziekte kan de plant binnendringen door open snoeiwonden en is in staat om niet alleen afzonderlijke takken maar zelfs de hele boom te laten afsterven.

Juiste tijd om pruimenbomen te snoeien
Het juiste tijdstip om pruimenbomen te snoeien, is direct na de oogst, dus midden in de zomer. De snoeiwonden genezen dan snel waardoor de kans op loodglans een stuk kleiner is. Als de jonge boom eenmaal een frame heeft, snoei je hem zo min mogelijk.

Pruimenbomen snoeien
Het doel is zo veel mogelijk sporen langs de takken te creëren. Sporen zijn korte stengels die gewoonlijk tussen de vier en zes sterke, gezonde bloemknoppen dragen, die op hun beurt vruchten produceren. Sporen stimuleren de plant om zijn energie in een beperkt aantal knoppen te steken wat de best mogelijke vruchtzetting geeft.
1. Snoei scheuten die in het voorgaande seizoen zijn gevormd terug tot vier tot zes knoppen vanaf de basis. Het oude hout herken je aan het kleurverschil: jonger hout heeft een zilvergrijze kleur, de oude takken zijn bruinachtig.
2. Snoei net boven de knop en knip de tak schuin af zodat regenwater snel wegloopt.
3. Aan een jonge boom kan je de eindknop van elke tak laten zitten tot de gewenste taklengte is bereikt, van een oudere boom kan je de eindknop weghalen om de groei te stoppen.
Vruchtdragende sporen zullen zich in de buurt van de basis van de gesnoeide takken vormen.

Lees meer  Wisteria of blauweregen: tips voor een goede bloei

Symptomen loodglans
Tot de symptomen behoort een vreemde loodkleurige glans op de bladeren van aangetaste takken, die vervolgens kunnen afsterven. Op het juiste moment snoeien verkleint de kans op infectie.

Aangetaste pruimenboom  behandelen
Is je pruimenboom al aangetast? Verwijder dan al het geïnfecteerde hout volledig en verbrand dit meteen. Desinfecteer je snoeischaar tijdens het snoeien regelmatig met bleekmiddel of terpentine.

Ook appel- of/en perenbomen? Kijk hier voor handige snoeitips!