Een rozenboog vol prachtige bloemen en heerlijke rozengeur brengt een sprookjesachtige sfeer in de tuin. Eenmaal uitgebloeid geniet je nog extra na dankzij de confetti van gevallen rozenblaadjes. Zelfs het tuinpad krijgt zo iets betoverends. In juni staat de roos als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Zomerliefde

Dat de roos (Rosa) wereldwijd geliefd is, blijkt wel uit de titel ‘Koningin der bloemen’. Voor veel mensen is de roos de mooiste bloem die er is. De ene ruikt nog lekkerder dan de andere. Tuinrozen zijn er tegenwoordig in maar liefst 30.000 verschillende soorten en cultivars met een grote diversiteit aan bloemvormen en kleuren, van rood tot paars en van geel tot wit.
rozen stylingstips

Stylingtips

– Plant een klimroos bij een pergola of een tuinpoort. Als je de roos daarlangs leidt, ontstaat er een prachtige rozenboog en waan je je in een sprookjestuin.
– Zet een potroos in een grote glazen pot. Bedek de bodem eerst met wat mos.
– Omdat rozen veel bloemen produceren, kun je gerust wat bloemen afknippen en in een vaasje zetten.
– Maak je eigen potpourri van rozen: pluk een paar rozen en leg ze in een mand.

rozen in de tuin

Verzorgingstips

– Plant de roos op een plekje in de zon en niet helemaal uit de wind.
– Rozen in een pot hebben vaak iets meer water nodig, vooral tijdens warme en droge perioden.
– Wil je dat je rozen uitbundig voor je bloeien dan geef je ze rozenvoeding. Bovendien blijft de plant dan gezond en sterk (dus: veel minder gevoelig voor ongedierte en schimmels).

Lees meer  Hij – Column Laurence Machiels

rozen

Tuinplant van de maand

De roos (Rosa) staat in juni als Tuinplant van de Maand in de spotlights. De ‘Tuinplant van de Maand’, een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl van Bloemenbureau Holland, wordt maandelijks gekozen door kwekers en groenspecialisten uit de sierteeltsector. Kijk voor meer inspiratie op Mooiwatplantendoen.nl

Kun jij niet kiezen tussen de vele soorten rozen? Bekijk dan deze 5 ijzersterke rozen!