Vaste plant Salie (Salvia) zijn mooie borderplanten voor een zonnige plek. De meeste soorten bloeien uitbundig en lang, de nectar in de bloemen lokt bovendien veel bijen en vlinders. Waar je hem plant, hoe je hem vermeerdert en wat de beste verzorging is? Tuinseizoen geeft tips!

Diverse soorten Salvia

Salvia is verkrijgbaar in diverse tuinvormen en vele kleuren van hard rood (Salvia splendens – vuursalie) tot blauw en paars, zoals de bekende Salvia nemorosa ’Ostfriesland’. Salvia officinalis wordt ook wel ‘echte’ salie genoemd en wordt vooral gebruikt als keukenkruid.

Beste standplaats

Salie houdt van zon, de plant komt van oorsprong uit het zuiden van Europa, het is redelijk winterhard en houdt van goed doorlatende en liefst kalkhoudende grond.  Op zure grond gedijt de plant niet.

Salie vermeerderen

Het kruid kun je na de laatste nachtvorst zelf in de volle grond zaaien en later wat uitdunnen. Voor een goede oogst is het slim om elke twee of drie jaar nieuwe planten te zaaien. De plant verhout namelijk snel. Je kunt ook in het voorjaar halfverhoute stekken snijden. Deze methode is vooral geschikt voor bonte soorten die soms moeilijk zaad vormen.

salie-met-druppels

Snoeien

Snoei de plant in de voorjaar wat terug, zodat de plant mooi vol blijft. Na de bloei in de nazomer mag je nogmaals snoeien maar doe dit zeker niet te laat omdat de pas geknipte plant dan last krijgt van de kou.

Bekijk in de tuinvlog van Annemarie hoe je moet snoeien. Deze salie is wel een beetje verwaarloosd.

Annemarie vertelt in deze video hoe je salie kan snoeien. Net als lavendel moet je salie elk voorjaar wat terugknippen. Doe je dat niet, dan gaat hij verhouten van onder en wordt hij heel lelijk. Eind maart of begin april knip je daarom de takjes terug, zodat de nieuwe scheuten weer uit kunnen lopen. Omdat deze struik erg verwaarloosd is en er anders niks overblijft, knip je dit voorjaar de ene helft van het struikje terug en volgend jaar de andere helft. Knip ook meteen het dode hout eruit.

Goede buren

Salie kan je een goede dienst bewijzen in de moestuin. Plant het kruid naast kool om het koolwitje op afstand te houden. Salie zelf is weinig vatbaar voor ziekten en plagen.

Oogsten

Het leuke is dat je salvia het hele jaar kunt blijven oogsten, ook in de winter, omdat de plant wintergroen is. Gebruik steeds vers blad, omdat ouder blad wat muf kan smaken. Als je ook in de winter wilt oogsten, moet je de plant wel beschermen door hem luchtig af te dekken met (vlies)doek.

salie

Medicinaal gebruik

Salie wordt al eeuwenlang als medicijn gebruikt. Het zou helpen om de vruchtbaarheid van vrouwen te vergroten maar ook werden salieblaadjes in de schoenen gestopt op blaren te voorkomen. Tegenwoordig  wordt salie nog veel gebruikt als thee of gorgeldrankje bij keelpijn en mondzweertjes. Gebruik het met mate, bij langdurig gebruik zou salie giftig zijn.

Lekker aaibaar

Hét kenmerk van salie is het heerlijke, zachte blad. Van Salvia officinalis is ook een breedbladige vorm verkrijgbaar met wat groter blad dan de gewone salie. Ook deze variant is heel goed bruikbaar in de keuken.

Bekende salieplanten

16b-Salvia-nemorosa-'Carado
1. Salvia nemorosa ’Caradonna’ springt in het oog door zijn dieppaarse bloeiaren in combinatie met de donkere bloeistengels. De stevige stengels blijven mooi rechtop staan.
Bloei: mei-juni. Hoogte: 60-80 cm. Goede tuingrond, niet te nat.

Salvia-nemorosa-'Ostfriesla

2. Salvia nemorosa ’Ostfriesland’ is een van de meeste bekende salie. De rozerode schutbladeren zorgen ervoor dat de aren ook na de bloei nog decoratief zijn.
Bloei: mei-juni. Hoogte: 60-80 cm. Zon: goed doorlatende grond.

19-Salvia-officinalis-'Tric

3. Salvia officinalis ‘Icterina’ is vanwege het mooie, geelbonte blad een echte bladplant hoewel hij ’s zomers ook enkele lilablauwe bloemen geeft. Omdat het blad van deze salie ’s winters aan de plant blijft, is hij ook dan een zonnig accent in de border. Geef deze salie een beschutte plek om invriezen bij strenge vorst zoveel mogelijk te voorkomen.
Bloei: juni-augustus. Hoogte: 50-70 cm. Zon: liefst droge, goed doorlatende grond.

Salvia-verticillata-'Purple

4. Salvia verticillata ’Purple Rain’ wordt ook wel kranssalie genoemd, vanwege de bloemen die in kransen rondom de stengel staan. Mooi voor een natuurlijk ogende border.
Bloei: juli-september. Hoogte: 40-60 cm. Zon: liefst droge, goed doorlatende grond.